ДБР почало розслідування щодо можливого злочину депутата Лероса

ДБР почало розслідування щодо можливого злочину депутата Лероса

Укрінформ
Офіс генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування за фактом можливого вчинення позафракційним народним депутатом Гео Леросом готування до завідомо неправдивого показання свідка (потерпілого) для надання слідчим органам.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ДБР, про це журналістам повідомив начальник відділу ГСУ ДБР Максим Зінорук.

Так, за його словами, 14 вересня 2021 року генеральний прокурор відкрив кримінальне провадження щодо можливого вчинення злочину народним депутатом України.

“Сьогодні Офіс генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування за фактом можливого вчинення народним депутатом України готування до завідомо неправдивого показання свідка (потерпілого) для надання слідчим органам”, - зазначив Зінорук.

Читайте також: Фесенко: Відео про нібито причетність Лероса до підпалу свого авто - епізод війни компроматів

Він уточнив, що підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала публікація на одному з Телеграм-каналів.

“У повідомленні містилось відео, де особа, схожа на народного депутата України Гео Лероса, підшукує співучасників для імітації нападу на себе. За це він забажав у невстановленого співрозмовника гроші. Метою імітації могло бути створення у суспільстві ілюзії погроз на його адресу нібито за політичну діяльність, але головною ціллю могла бути дискредитація органів державної влади”, - нагадав начальник відділу ГСУ ДБР.

Читайте також: Регламентний комітет ВР може розглянути інцидент із Леросом і Тищенком 22 вересня

За його словами, попередня кваліфікація кримінального правопорушення - готування до злочину (ч. 1 ст. 14 КК України) та введення в оману суду або іншого уповноваженого органу (ч. 2 ст. 384 КК України), але у результаті проведення слідчих дій та у разі наявності інших підстав кваліфікація може бути змінена.

Наразі проводяться першочергові слідчі та процесуальні дії. Планується призначення відповідних експертиз з метою підтвердження або спростування наявності монтажу на відео, ідентифікації зображеної особи, а також дослідження змісту розмови. Заплановані допити свідків, яким можуть бути відомі обставини вказаного кримінального провадження.

“Слідство встановило цінних свідків, розголошення відомостей про яких на цей час може зашкодити досудовому розслідуванню. Але інформація, якою вони володіють, має важливе значення для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення”, - зауважив Зінорук.

Він додав, що до ДБР надходить інформація про можливе вчинення кримінальних правопорушень публічними особами, пов’язаними з цим фактом та іншими злочинами.

Досудове розслідування триває.

Як повідомлялося, раніше народний депутат з фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук оприлюднив у Фейсбуці відео, де людина, які нібито схожа на народного депутата Гео Лероса, домовляється про імітацію підпалу свого автомобіля.

Читайте також: У Раді сталася штовханина між Леросом і Тищенком

Державне бюро розслідувань тоді заявило, що хоче почати розслідування компромату на Гео Лероса, оприлюдненого в медіа.

Лерос 28 серпня 2020 року заявив, що його авто спалили. За цим фактом було зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна).

Захист Лероса звернувся до поліції з клопотанням про допит Президента Володимира Зеленського, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака і його попередника Андрія Богдана у справі про підпал авто парламентарія.

1 вересня 2020 року фракція партії "Слуга народу" у Верховній Раді виключила зі свого складу Гео Лероса.

Читайте також: Штовханина в Раді: «Слуга народу» засуджує дії Тищенка і вважає, що Лерос має скласти мандат

Депутат заявив, що збирати підписи за виключення його з фракції її очільнику Давиду Арахамії нібито наказав Президент після його виступу, в якому Лерос розкритикував Зеленського, звинувативши у порушенні передвиборчих обіцянок.

У березні Лерос опублікував кілька відео, на яких брат керівника ОП Андрія Єрмака Денис нібито обговорює зі співрозмовниками питання призначення на державні посади.

Єрмак звернувся у зв’язку із оприлюдненим відео до Служби безпеки та Державного бюро розслідувань, оскільки, за його словами, йдеться про сплановану акцію і питання національної безпеки.

ДБР відкрило провадження за його заявою.

Водночас Президент Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня назвав "порожньою" справу, пов’язану із цими записами.

У сесійній залі парламенту під час пленарного засідання 9 вересня сталася штовханина між позафракційним депутатом Гео Леросом та заступником голови фракції "Слуга народу" Миколою Тищенком. Лерос у виступі критикував Президента і керівника ОП. Тищенко намагався відтіснити депутата від трибуни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-