Фесенко: Відео про нібито причетність Лероса до підпалу свого авто - епізод війни компроматів

Фесенко: Відео про нібито причетність Лероса до підпалу свого авто - епізод війни компроматів

Укрінформ
Оприлюднене відео про нібито причетність народного депутата Гео Лероса до підпалу власного автомобіля є одним з епізодів війни компроматів в українській політиці.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Одна з особливостей нашої політики - це війна компроматів з використанням записів телефонних розмов (і просто розмов на політичні теми), а іноді й відеофайлів. Як виявилося, у цій війні «бумеранг може повертатися». Півтора роки тому нардеп Гео Лерос здобув славу завдяки відеокомпромату, який він нібито отримав від якогось анонімного джерела. І ось тепер відеокомпромат з'явився проти самого Гео Лероса», - написав Фесенко.

Читайте також: ДБР планує розслідувати компромат, оприлюднений проти депутата Гео Лероса

Він зазначив, що на цьому відео людина, схожа на Лероса, отримує велику суму і погоджує план політтехнологічної комбінації, в якій він буде виконувати роль жертви, а потім виступить зі звинуваченнями проти влади.

«Йдеться про події річної давності, коли у Гео Лероса згорів автомобіль, і він звинуватив у цьому своїх опонентів зі своєї ж колишньої команди. Як можна зрозуміти з відео, щось подібне планувалося з відома самого Г. Лероса. Я, природно, не впевнений у достовірності цього відео, не можу ані підтвердити, ані спростувати його автентичність. Для мене це лише епізод війни компроматів, а ситуацію з Леросом нехай перевіряють компетентні органи», - сказав політолог.

Читайте також: Штовханина в Раді: «Слуга народу» засуджує дії Тищенка і вважає, що Лерос має скласти мандат

Однак, за його словами, виникає низка питань, перше з яких - чому це відео з'явилося через рік після передбачуваної зйомки.

«Це вже вкотре не перший раз, коли «записи» з'являються через певний час, а не по гарячих слідах. Так було і з записами, які поширював сам Г. Лерос, і з записами телефонних розмов Президента Порошенка, які оголошував нардеп А. Деркач, і з записами телефонних розмов Медведчука... Хтось їх притримує, а потім передає (або продає) потрібним людям. А потім їх вкидають до інформпростору», - зазначив Фесенко.

Друге питання, на думку політолога, в тому, хто і для чого знімав: «За записами, які розповсюджував півтора роки тому Лерос, ми навіть вже знаємо імена підозрюваних в зйомці. Щодо відео, на якому фігурує сам Лерос, можна припустити, що знімали для контролю і для ймовірного подальшого шантажу самого Г. Лероса. А ось хто знімав?».

Читайте також: Регламентний комітет ВР може розглянути інцидент із Леросом і Тищенком 22 вересня

По-третє, Фесенко звертає увагу на те, що не зрозуміло, хто передає гроші. «Чомусь зображення людини, яка передає гроші, ретельно замилене. Здавалося би, якщо викривати Г. Лероса, то треба викривати й тих, хто його фінансує. Проте, можливо, той, хто передавав це відео, сам був причетний до цієї зйомки, і не хоче підставлятися», - зазначив він.

Загалом, резюмував політолог, «великий простір для різноманітних конспірологічних версій. Але вкотре підтверджується одна з закономірностей української політики: на кожного «компрометера» знайдеться свій компромат або на кожного розповсюджувача компромату знайдуть компромат проти нього».

Читайте також: Плівки про торгівлю держпосадами: суд задовольнив позов брата Єрмака до Лероса

Як повідомлялося, в мережі 13 вересня опублікували відео, на якому людина, схожа на народного депутата Гео Лероса, за грошову винагороду підшукує співучасників для імітації нападу на себе для створення ілюзії загроз. У серпні 2020 року Лерос заявляв, що йому підпалили автомобіль.

У Державному бюро розслідувань заявили, що за таких обставин дії людини на відео можуть бути кваліфіковані за ч. 1 ст. 14 (підготування до злочину) і ч. 2 ст. 384 КК України (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу). У ДБР заявили, що проінформували про це Офіс генерального прокурора для надання правової оцінки та внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-