Бізнес сам обиратиме, як працюватиме за карантинних обмежень - Ляшко

Бізнес сам обиратиме, як працюватиме за карантинних обмежень - Ляшко

Укрінформ
Зміни, які ухвалив уряд до постанови про епідемічні обмеження, дозволяють працювати певним сферам економіки при посиленні карантинних обмежень, за умови вакцинації колективу і прийняття тільки вакцинованих відвідувачів.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі програми Свобода слова на ICTV сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Сьогодні ті зміни, які ми запропонували в постанові, дозволяють працювати закладам або з такими обмеженнями, які були для жовтого рівня епідемічної небезпеки, або в разі, якщо вакциновано 80% колективу і приходять вакциновані люди - або в кінотеатр, або в спортзал - тоді можна ці обмеження не застосовувати. Власник закладу обирає, яким шляхом рухатися: або працює в карантинних обмеженнях, або показує, що цей заклад працює для вакцинованих і в ньому весь колектив вакцинований”, - сказав Ляшко.

Читайте також: Уряд встановив нові карантинні обмеження в Україні

Таким чином, за його словами, заклади харчування, спортивні заклади, кінотеатри тощо зможуть працювати і в червоному рівні епідемічної небезпеки, якщо 100% працівників цих закладів будуть мати ковід-сертифікат, який підтверджує повний цикл вакцинації проти COVID-19, або будуть проходити ПЛР-тестування кожні три дні, або нададуть дані про перенесену коронавірусну хворобу.

Що стосується усіх закладів освіти - дитячих садочків, початкових класів, середньої та вищої школи, то вони можуть працювати за умови вакцинації викладацького складу більше ніж на 80%, причому у жовтому рівні епіднебезпеки допускається вакцинація 80% педагогічного колективу хоча б однією дозою ковід-вакцини.

Міністр охорони здоров’я нагадав, в Україні діє законодавство, згідно з яким передбачено обов’язкову вакцинацію так званого декретованого контингенту, коли до роботи в тій чи іншій сфері допускаються виключно або вакциновані люди, або люди, які пройшли медичний огляд на носійство збудника певної хвороби.

Читайте також: Дві дози COVID-вакцини отримали вже понад 4,7 мільйона українців

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок 13 вересня Кабінет міністрів ухвалив зміни до постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19.

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції, так звані “жовтий” або “зелений”, та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий “жовтий” сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а “зелений” - про повний курс.

Так, у разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спрощено вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть “жовтого” чи “зеленого” COVID-сертифікату.

Читайте також: Карантинні обмеження підтримують понад 40% українців

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат.

Постанова набирає чинності через 7 днів з моменту публікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-