Карантинні обмеження підтримують понад 40% українців

Карантинні обмеження підтримують понад 40% українців

Дослідження
Укрінформ
Понад 40% українців вважають за доцільне дотримуватися карантинних обмежень.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в дослідженні Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

"Погляди респондентів доволі розділені стосовно карантинних обмежень. 23% схиляються до думки, що потрібно якнайскоріше відмовитися від карантинних обмежень, незважаючи на ризики та застереження про поширення коронавірусу, щоб більшість людей могли працювати і заробляти на життя. 43% схиляються до іншої думки – потрібно ретельно дотримуватися карантинних обмежень, доки ризики поширення захворюваності не буде подолано, навіть якщо це обернеться зниженням добробуту для більшості людей. Важливим є, зокрема, і те, що більше третини опитаних не змогли обрати прихильність ні до першого, ні до другого твердження", - йдеться у дослідженні.

Згідно з даними опитування, 48,5% респондентів заявили про те, що часто носять захисну маску у громадських місцях, третина опитаних частіше користуються засобами дезінфекції.

Ще 28% зазначили, що рідше відвідують звичні місця дозвілля, де важко уникнути скупчень людей, 23% – рідше зустрічаються з рідними та друзями, а також переважно уникають близьких контактів, намагаються тримати відстань із людьми.

Читайте також: Українці витрачають на лікування у середньому до ₴500 на місяць

18% опитаних не стикалися з жодними перерахованими змінами у своєму житті.

У разі зростання захворюваності на COVID-19 у населеному пункті респондентів, найчастіше заявлялось про підтримку обов’язкового і безкоштовного тестування для усіх, хто бажає (46%), заборону проведення масових заходів (40%), впровадження 14-денної ізоляція для всіх, хто прибуває з країн, де захворюваність вища, ніж в Україні (38%).

Лише 2,6% вважають, що варто в першу чергу обмежувати рух громадського транспорту, а 16% вважають, що загроза епідемії недостатня для запропонованих заходів.

Крім того, більшість респондентів (56,5%) підтримує запровадження обмежень для масових релігійних заходів (хресних ходів, зборів) до завершення пандемії коронавірусу. Проти виступають 22,5% респондентів.

Читайте також: Третина українців досі доплачують за прийом у лікаря

Загальноукраїнське дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології впродовж 14–24 серпня 2021 р. Загалом було опитано 2001 респондент за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Дослідження здійснене експертами Фондy «Демократичні ініціативи» за фінансової підтримки уряду Великої Британії у рамках проєкту «Оцінка впливу COVID-19 на стабільність та мирне врегулювання в Україні». Погляди, висловлені у цій публікації, належать її авторам і можуть відрізнятись від офіційної позиції уряду Великої Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-