Дослідження про Голодомор сприятимуть визнанню його геноцидом – Дробович

Дослідження про Голодомор сприятимуть визнанню його геноцидом – Дробович

Укрінформ
Дослідження українських науковців про Голодомор сприятимуть визнанню його геноцидом і засудженню як злочину комунізму.

Таке переконання висловив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час Міжнародного форуму «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо», передає кореспондент Укрінформу.

«Злочини комуністичного тоталітарного режиму дотепер належним чином не вивчені і не засуджені не тільки в Україні, а й у світі. Лише побіжний аналіз документів Генеральної асамблеї ООН показує, що ви не знайдете жодного документа такого рівня, який засуджує злочини комунізму, і мінімум три чи чотири, які засуджують злочини нацизму. Лише за приблизними підрахунками 20 мільйонів людей було вбито комуністичним тоталітарним режимом – радянським. І жодної резолюції світового рівня про це немає. Є тільки одна, Празька декларація про європейське сумління та комунізм, але цей європейський документ, на жаль, не закінчився побудовою загальноєвропейського центру досліджень злочинів комунізму», - сказав Дробович.

Читайте також: Епіфаній - про Голодомор і війну на сході України: Накази йдуть з того самого Кремля

Тому, за його словами, коли ми досліджуємо злочини комуністичного режиму в плані масових штучних голодів, Голодомору, репресивної психіатрії, Чорнобиля і так далі, - це наш внесок в історичну правду, в світову безпеку.

«Якщо світова спільнота досі не встановила цих запобіжників на міжнародному рівні, то, можливо, наші дослідження і якість наших досліджень зможуть стати такою допомогою, сходинкою, яка допоможе це усвідомити і нарешті на весь голос це визнати», - зазначив голова УІНП.

Читайте також: Закордонні українці є важливим партнером у процесі визнання Голодомору у світі - Боднар

Водночас він наголосив на нагальності створення Архіву національної пам’яті, що сприятиме ефективному проведенню таких досліджень.

«Масово розсекречені з 2015 року архіви, але досі не створено Архів національної пам’яті, в якому зручно можна було б це досліджувати. Архів Служби безпеки при всій його відкритості й ентузіазмі не може розказати про всі матеріали, які є в Службі зовнішньої розвідки, в обласних управліннях і так далі. Тому це конкретна дія, яку треба зробити. Я, користуючись нагодою, прошу членів уряду при розгляді бюджету простежити, щоб цього разу Верховна Рада запропонувала фінансування на створення Архіву пам’яті, бо він уже два чи три роки не фінансується належним чином», - додав Дробович.

Читайте також: Національному музею Голодомору передали матеріали семи розсекречених кримінальних справ

Як повідомлялося, мета форуму – актуалізувати обговорення в українському суспільстві та міжнародній спільноті тему Голодомору-геноциду 1932–1933 рр., масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр.; об’єднати суспільство задля поширення правди про злочин геноциду проти українців, вчинений комуністичним тоталітарним режимом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-