Національному музею Голодомору передали матеріали семи розсекречених кримінальних справ

Національному музею Голодомору передали матеріали семи розсекречених кримінальних справ

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ передало Національному музею Голодомору-геноциду електронні й паперові копії 7 розсекречених кримінальних справ щодо подій часів Голодомору.

Про це під час міжнародного форуму «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо» заявила заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян, передає кореспондент Укрінформу.

Вона нагадала, що МВС торік підписало меморандум про взаємодію з Національним музеєм Голодомору, і у рамках цієї співпраці Музей отримав від міністерства перші дві оцифровані копії розсекречених архівних матеріалів кримінальних справ щодо подій часів Голодомору.

Читайте також: Закордонні українці є важливим партнером у процесі визнання Голодомору у світі - Боднар

«І сьогодні ми передаємо музею електронні та паперові копії ще 7 розсекречених кримінальних справ. Це справи, які стосуються конкретних засуджених людей, і наразі у мене у руках справа щодо масових виступів проти дій радянської влади у селі Добрянське Великописарівського району Сумської області у січні 1932 року, - кілька людей були засуджені до різних термінів позбавлення волі», - уточнила Акопян, показавши ці справи у паперовому вигляді.

За її словами, документи цих кримінальних справ на прикладі особистих історій жертв Голодомору свідчать про масштаби трагедії та вкотре підтверджують факт геноциду, навмисно спрямованого проти української нації.

Як поінформувала заступниця міністра, МВС сприяє формуванню музейних та бібліотечних фондів, і здійснює відбір, збереження та цифровізацію історичних документів, які наразі є у фондах державного архіву МВС.

Читайте також: Музей Голодомору презентує унікальний збірник матеріалів про «чорні дошки»

«Голодомор був і є злочином, що не має терміну давності. І дуже важливо зберегти пам'ять українського народу про ті часи, відновити історичну та соціальну справедливість щодо жертв репресій. Необхідно максимально оприлюднювати факти геноциду, називати імена злочинців, відновлювати репутацію несправедливо засуджених громадян. Я переконана, що наша спільна робота – міністерства разом з партнерами, з Музеєм голодомору – сприятиме появі фундаментальних нових досліджень, встановленню історичної справедливості та збереженню достеменної історичної пам’яті», - зазначила Акопян.

Читайте також: У СКУ заявили, що їхнім пріоритетом залишається визнання у світі Голодомору геноцидом українців

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада минулого року тодішній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що МВС України підписало Меморандум про співпрацю з Національним Музеєм Голодомору і передало до цього музею дві архівні кримінальні справи, зокрема й у цифровому вигляді - для віртуальної експозиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-