Музей Голодомору презентує унікальний збірник матеріалів про «чорні дошки»

Музей Голодомору презентує унікальний збірник матеріалів про «чорні дошки»

Укрінформ
Збірник документів і матеріалів «Чорні дошки» України. Чернігівська область», що є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору, презентують 13 серпня у Будинку профспілок України.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі Музею Голодомору.

«Одним із найстрашніших злочинів проти людства у минулому столітті став злочин геноциду української нації, вчинений комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 роках. Серед багатьох засобів, використаних для знищення хліборобів-українців, була й така репресія, як занесення на «чорну дошку». У 1932 році «чорні дошки» було перетворено на жорстокий репресивний елемент механізму Голодомору. Разом з іншими чинниками «чорні дошки» забезпечили втілення задуму комуністичного тоталітарного режиму знищити будь-які прояви національного руху й упокорити тих українців, хто вижив, зокрема й на теренах сучасної Чернігівщини та північної Сумщини», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, історичні дослідження Голодомору-геноциду є фундаментальним напрямом у роботі Інституту, охоплюють увесь спектр наукової діяльності – від архівного пошуку історичних джерел, їхнього атрибутування, аналізу, систематизації до оприлюднення результатів дослідження у вигляді монографій, наукових статей, тез конференцій, введення до наукового обігу виявлених архівних документів у формі збірників документів і матеріалів тощо.

Читайте також: Музей Голодомору починає експедицію Україною, щоб записати історії свідків

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2021 року команда Національного музею Голодомору-геноциду розпочала експедиційний проєкт «Голодомор: мозаїка історії. Невідомі сторінки». Музейники відвідають 10 областей України, зокрема Донецьку та Луганську, щоб записати історії очевидців Голодомору та інтерв’ю з краєзнавцями, відшукати нові експонати й зафіксувати місця масового поховання жертв Голодомору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-