«Чоловіча розмова» у Вашингтоні, податкова амністія та «Моцарт-бабай» - публікації тижня

«Чоловіча розмова» у Вашингтоні, податкова амністія та «Моцарт-бабай» - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Зустріч Зеленського і Байдена: без «фанфар», але з перспективою

Основна частина візиту Володимира Зеленського до США — це, безумовно, переговори з Джозефом Байденом. Вони тривали близько двох годин, тобто вдвічі довше, ніж було заплановано в графіку, а за підсумками було опубліковано Спільну заяву щодо стратегічного партнерства (з текстом можна ознайомитися – тут). До чого домовилися президенти і як оцінюють переговори політологи - про це читайте на сайті Укрінформу.

***

Візит Зеленського до США: новий тон відносин

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Кореспондентові Укрінформу випала можливість спостерігати на власні очі початок переговорів Володимира Зеленського та Джозефа Байдена в Овальному кабінеті 1 вересня, коли президенти виступили з короткими заявами для ЗМІ. Тож маємо “непротокольні” враження від зустрічі Зеленського та Байдена. Крім того, розказуємо і аналізуємо, що пише і як оцінює переговори лідерів України та США американська преса.

***

Газовий контракт Росія-Угорщина: для України не лише загрози, а й привід

Фото: Facebook/Szijjarto Peter
Фото: Facebook/Szijjarto Peter

Угорщина підписала контракт на постачання російського газу в обхід України. З 1 жовтня 2021 року він набуде чинності. Отже щороку в Угорщину поставлятиметься 4,5 млрд кубометрів природного газу - 3,5 млрд кубометрів ітиме газопроводом "Турецький потік" і його сухопутним продовженням, територією Болгарії та Сербії, а 1 млрд кубометрів – через Австрію. Угода з «Газпромом» розрахована на 15 років з можливістю зміни обсягів закупівлі газу через 10 років. Сказати, що це невигідно Україні, загрожує її безпеці – це нічого не сказати. Захід обіцяв не дати Росії можливості використовувати газ в якості важеля для політичного тиску. То що тепер далі?

***

Старт податкової амністії: як і для кого

З 1 вересня в Україні стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування, так звана «податкова амністія». Автори реформи кажуть, що «буде не боляче»: умови легалізації майна й капіталів, походження яких українці не можуть підтвердити, доволі лояльні – ставки оподаткування помірні, терміни не надто обмежені (до 1 вересня 2022 року), є чіткі переліки активів, які потрібно виводити на світло і які вважатимуться «чистими» апріорі. Укрінформ розповідає, що варто знати про одноразове добровільне декларування та хто з українців цим питанням може узагалі не перейматися.

***

Модні тренди – афгано-український сезон російської пропаганди

Швидке, екстремальне виведення військ США і союзників з Афганістану стало великим подарунком для російської пропаганди. Як не дивно, в Росії афганська тема виявилася безпосередньо пов'язаною з українською. Кілька місяців тому таке здавалося екстравагантним креативом пропагандистів. До серпня ж це стало розхожим прийомом. Роспроп порівнює терористів у Афганістані з двома корпусами "ДНР" і "ЛНР", а також фантазує на тему, що буде із Зеленським, коли і якщо переможе «украинский талибан». Це виглядає абсурдним, але робиться, зокрема, і з прагматичним розрахунком. Та й на такому інформаційному тлі російська дипломатія намагається виглядати більш поміркованою і серйозною. Аналізуємо свіжу порцію російських «страшилок».

***

Ну що ви, які архаїсти? Ми - футуристи. Все тільки починається - Юрій Щербак, письменник, дипломат, учений

Нещодавно в книгарнях з’явилася перевидана трилогія унікального для України жанру. Хтось каже, що вся трилогія Юрія Щербака – це геополітика в картинках, хтось називає політичною антиутопією та трилером, хтось – прогностичним реалізмом, хтось – прозорливим поглядом у майбутнє. Хоч як би там було, але трилогія («Час смертохристів: Міражі 2077 року», «Час великої гри: Фантоми 2079 року», «Час тирана: Прозріння 2084») – певний феномен для суспільно-політичної думки. Ці книжки перечитали всі академіки, вчені-міжнародники, експерти в галузі безпеки. Ми обговорили книгу з її автором - ученим, мислителем, дипломатом Юрієм Щербаком.

***

Львів і Моцарт-син: хтось розгледів у скульптурі ніжну душу, хтось – ”чупакабру”

Пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту – сину великого композитора Вольфганга Амадея Моцарта, який урочисто відкрили у Львові 26 серпня, не просто викликав жваві дискусії серед львівської культурної та історичної спільноти, а й спонукав містян звернутися до міськради з петицією про його демонтаж. Нова львівська пам’ятка розділила місто на два табори: одні називають пам’ятник «чупакаброю» та «бабаєм» (і це ще найніжніші з озвучених епітетів), інші вважають пам’ятник вершиною сучасного мистецтва, якого Львів іще не бачив, тому й не може зрозуміти. Укрінформ вирішив вивчити аргументи сторін.

***

Трансплантологія в Україні зрушила з «мертвої точки» - міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

В Україні трансплатологія почала розвиватися якихось неповних два роки тому. Зараз є 43 заклади, в яких МОЗ гарантує оплату операцій з трансплантації, з них 22 заклади вже почали такі операції робити. Для пацієнта вони повністю безкоштовні. В Україні вже пересаджують нирки, кістковий мозок, печінку та серце. Скільки коштують такі операції, чи робитимуть в Україні трансплантації легень, кишківника та підшлункової залози та про появу в додатку “Дія” інформації про згоду на трансплатацію розповів Укрінформу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

***

П’ять свіжих новин про COVID-19: не розслабляємось

Початок осені цьогоріч сигналізується не лише рясними зливами, а й потоком новин про COVID-19. За серпень кількість нових випадків ковіду в Україні зросла вдвічі – із тисячі до двох тисяч за добу. Таке зростання відбувається поступово, тож ще є час морально підготуватися, дізнавшись важливі новини за темою, огляд яких підготував Укрінформ.

***

Василь Маслей, учитель, «що танцює»: Ми з колегами не боїмося бути креативними

31-річний учитель із села Маячка Полтавської області Василь Маслей став відомим на всю країну цього літа, коли соцмережі підхопили відеоролик, у якому він з колежанками станцював на випускному вечорі для своїх учнів. Як-то кажуть, підірвав Фейсбук, подарував глядачам море позитиву, прославився. Хто ж він, новий герой українських соцмереж? Як розуміє сучасну якісну освіту? Навіщо епатує публіку і як збирається керувати рідною Маячківською школою, де став директором? Читайте в нашому інтерв’ю.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-