П’ять свіжих новин про COVID-19: не розслабляємось

П’ять свіжих новин про COVID-19: не розслабляємось

Укрінформ
ВООЗ змінив позицію щодо третьої дози, коронавірус імовірно не є біологічною зброєю, але захворюваність від цього не меншає

Наближення осені цього року сигналізується не лише рясними зливами, а й потоком новин про COVID-19. Як би не хотілося про це думати, але нової хвилі захворюваності уникнути не вдасться. Тим паче, що за серпень кількість нових випадків ковіду в Україні зросла вдвічі – із тисячі до двох тисяч за добу. Таке зростання відбувається поступово, тож ще є час морально підготуватися, дізнавшись важливі новини по темі, огляд яких підготував Укрінформ.

ВООЗ змінив свою позицію щодо третьої дози вакцини

Однозначної відповіді на питання про те, чи потрібна буде третя доза вакцини проти ковід-19, у наукової спільноти досі немає, відтак кожна країна приймає таке рішення самостійно. Що й казати, якщо у ВООЗ за останній тиждень вже двічі змінили свою позицію.

Головна наукова співробітниця ВООЗ Сум'я Свамінатан 25 серпня зазначила, що на цей момент наукові дані щодо бустерів (так називають додаткові дози. – Ред.) не є вичерпними: «Позиція ВООЗ щодо бустерів ґрунтується на наукових даних. Також у цьому питанні є моральні й етичні аспекти. Наукові дані ще не є вичерпними. Деякі групи населення, можливо, потребуватимуть бустерних доз, але на цей час ми не готові їх рекомендувати».

Але вже за кілька днів, 30 серпня, ВООЗ дещо змінила позицію щодо доцільності введення третьої дози. За словами директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганса Клюге, її таки рекомендують вводити, але винятково вразливим верствам населення. Але все ж у Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують, що потрібно більше доказів необхідності використання третьої дози, і закликають багаті країни поділитися запасом вакцин із іншими державами.

Щодо самостійної політики держав, то Ізраїль, приміром, 29 серпня визнав третю дозу необхідною і розширив доступ до неї для всіх громадян. Тепер бустерну дозу можуть отримати навіть діти – з 12 років (третю дозу вже отримали 22% жителів країни).

Глава відділу громадської охорони здоров’я Шарон Альроі-Прайс назвала четверту хвилю «епідемією невакцинованих» і сказала, що з накопичених даних помітно, як ефективність вакцини знижується з часом. «Треба зрозуміти, що в найбільшій небезпеці знаходяться невакциновані. З часом необхідний «бустер». Тому, без сумніву, це епідемія невакцинованих. Важкі хворі є і серед тих, хто зробив щеплення давно, так само як ми бачимо інфікованих серед тих, хто перехворів», – сказала Альроі-Прайс.

У Мінохорони здоров’я України на цей момент не бачать підстав для бустерної вакцинації. «Немає достовірних статей у наукових журналах, немає офіційних позицій міжнародних організацій, що бустерна доза є рекомендованою чи буде обов'язковою», – пояснив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю BBC. Хоча при цьому він додав, що МОЗ розглядає плани проводити повторне щеплення громадян проти коронавірусу SARS CoV 2 через рік після повного курсу вакцинації.

Застуда не вбереже від ковіду

Нещодавно у Мережі знову стала поширюватися інформація про те, що звичайна застуда може захистити від ковід-19. Мовляв, після контакту з риновірусом, що викликає застуду, імунна система активізується і не дає коронавірусу поширюватися організмом (якщо у цей час людина ним заразилася). Подібні повідомлення з’являлися й раніше, приміром, про це повідомляла масова британська газета Daily Mail.

Ростислав Білий (перший зліва)
Ростислав Білий (перший зліва)

Проте професор гістології та цитології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ростислав Білий, фахівець з клітинної імунної відповіді, в коментарі Укрінформу каже, що такі повідомлення не мають під собою наукового підґрунтя і, схоже, поширюються за сприяння антивакцинаторів. «Наша імунна система реагує на будь-яке запалення, навіть якщо під шкіру потрапила скалка. Те саме і з будь-яким вірусом – якщо він потрапляє в організм, то імунна система одразу є в стані бойової готовності. Тобто це означає, що її активували за кілька годин чи хвилин до зустрічі з коронавірусом. Але сподіватися, що у такий спосіб можна захиститися від коронавірусу, не розумно – це припущення не підкріплено науковими даними», – говорить науковець. Він додає, що захисний ефект від застуди можливий лише у одному випадку: якщо людина раніше перехворіла застудою, викликаною одним із коронавірусів, що циркулюють у нас щороку. Тобто здобула перехресний імунітет. Та й в цьому випадку можна сподіватись лише на легшу форму захворювання. «Якщо новий коронавірус знову попадає в організм, то імунні клітини його впізнають. Вони точно не бачать «обличчя», але «розуміють», що тут з’явилися хлопці «підозрілої статури» і починають їх знешкоджувати», – жартома пояснює принцип роботи нашої імунної системи Ростислав Білий, який ще на початку пандемії разом з колегами опублікував відповідне дослідження, а вже нині створили перший в Україні ад’ювант – речовину, яка підсилює імунну відповідь на SARS-CoV-2 і стимулює вироблення високого рівня антитіл до вірусу.

В Японії з’ясували, що сталося з вакциною Moderna

Тим часом в Японії, схоже, з’ясували походження сторонніх домішок в партії вакцини Moderna, виробленій на потужностях в Іспанії. Нагадаємо, 26 серпня стало відомо, що у 39 флаконах з партії цієї вакцини було виявлено сторонні домішки. Японія зупинила використання 1,63 млн доз Moderna, що були доставлені у 863 центри вакцинації по всій країні після повідомлення про виявлені забруднення. Уряд країни та компанія Moderna зявили, що жодних проблем з безпекою чи ефективністю вказаних вакцин не виявлено, а зупинка використання – лише запобіжний захід. Але 28 серпня повідомлялося, що упродовж кількох днів після отримання другої дози вакцини Moderna із сумнівної партії в Японії померли двоє молодих чоловіків. Компанія-виробник та дистрибютор зв’язок смертей із вакцинацією відкидають, як і керівництво країни.

З якістю вакцини не виявили проблем
З якістю вакцини не виявили проблем

Пізніше, 30 серпня, у Мінохорони здоров’я країни отримали доповідь від дистриб’ютора, який провів перевірку проблемної партії. Згідно з доповіддю, сторонні речовини, «з великою ймовірністю», можуть бути фрагментами гумових пробок флаконів. Ці часточки гуми могли потрапити в вакцину при проколі пробки голкою шприца. Представники міністерства вже заявили, що з якістю вакцини немає проблем відтак призупиняти програму вакцинації немає необхідності.

SARS-CoV-2 – не біологічна зброя, вважає розвідка США

Тим часом спецслужби США, вивчаючи походження коронавірусу, виключили ймовірність того, що його розробили як біологічну зброю.

Однозначного джерела SARS-CoV-2 американській розвідці не вдалося встановити, але в доповіді, опублікованій 27 серпня, йдеться про дві версії – передачу від тварини до людини і витік з лабораторії. При цьому думки різних спецслужб, що долучені до розслідування, розділені – чотири з них «з низьким ступенем впевненості» схиляються до першої з версій, дві – «з середнім ступенем впевненості» – до другої. Водночас розвідка підтвердила дату першого зафіксованого спалаху в Ухані – грудень 2019 року.

У своїй заяві після отримання звіту розвідки, президент США Джо Байден зазначив, що «найважливіша інформація» про джерела пандемії знаходиться в Китайській Народній Республіці, «проте від самого початку урядовці в Китаї працювали над тим, щоб не допустити до неї міжнародних дослідників та членів світової спільноти громадської охорони здоров'я». За його словами, США й надалі «докладатимуть усіх зусиль, щоб простежити витоки цього спалаху, який приніс стільки болю і смертей по всьому світу, аби ми могли вжити всі необхідні заходи для запобігання його повторення».

Заява США, звісно, не лишилася не поміченою Китаєм. Міністр закордонних справ КНР Ван І в телефонній розмові з держсекретарем США Ентоні Блінкеном назвав це питання політизованим і вже традиційно закликав США та ВООЗ припинити тиск на Китай.

Рекордні показники захворюваності за все літо

А поки відповідь на головне питання цієї пандемії лишається нез’ясованим, захворюваність на ковід-19 у світі зростає. У одній з «найбільш вакцинованих» країн – Великій Британії – продовжують фіксувати понад 30 тисяч нових випадків інфікування щодоби. При цьому з кінця липня в країні стрімко зросла добова смертність до 174 випадків, яка на початку літа не перевищувала два десятки.

Про погіршення ситуації повідомляють і в Німеччині (повністю вакциновано близько 60%), де 25 серпня захворюваність досягла майже 17,5 тисяч випадків за добу. Це найвищий показник за все літо, який почав наростати з початку серпня. В очікуванні подальшого зростання показників захворюваності в Берліні на вихідних відбулися мітинги – причому не лише проти можливих обмежень, а й на підтримку. Щоправда і перших, і других, поліція розігнала, коли людей стало стільки, що неможливо було зберігати безпечну дистанцію. А вже в понеділок, 30 серпня, одна з федеральних земель країни, Баден-Вюртемберг, оголосила, що розглядає можливість оголошення карантину у разі погіршення епідеміологічної ситуації, але – лише для людей, які не мають щеплення від COVID-19.

У США теж ситуація дедалі погіршується і 30 серпня ЄС виключив країну з переліку тих, звідки в’їзд вважається безпечним, повідомляє «Голос Америки». Наразі, згідно з даними американського Міністерства внутрішньої безпеки, кількість госпіталізованих з COVID-19 перевищила 100 000 осіб. А це, згідно з оцінками The Washington Post, найвищий рівень госпіталізацій з січня цього року. А після того, як в деяких американських штатах у серпні почали працювати школи, кількість госпіталізацій серед дітей стала найвищою за рік.

Що ж, досвід інших країн переконливо засвідчує: Україні слід готуватися до погіршення ситуації і знову ж таки особливо ретельно захищати групи ризику.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-