Закон про середню освіту: КСУ не зміг почати розгляд по суті та взяв перерву

Закон про середню освіту: КСУ не зміг почати розгляд по суті та взяв перерву

Укрінформ
Конституційний Суд не зміг розпочати розгляд по суті справи щодо конституційності окремих положень Закону "Про повну загальну середню освіту“.

Про це у Телеграмі повідомила представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря (фракція “Слуга народу”), передає Укрінформ.  

“Сьогодні Конституційний Суд не зміг розпочати розгляд по суті справи за конституційним поданням народних депутатів щодо конституційності окремих положень Закону України „Про повну загальну середню освіту“ у зв'язку із тим, що суб'єкт права на конституційне подання під час засідання почав виголошувати заяву, яка, на думку головуючого на засіданні, може мати політичний характер”, - написала Совгиря.

Вона додала, що у справі оголошено перерву.

Читайте також: КСУ відмовився відкрити провадження про призначення Шкарлета міністром

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2020 року до Конституційного Суду надійшло подання 56 народних депутатів щодо конституційності окремих положень закону України “Про повну загальну середню освіту”, який набув чинності 17 березня.

Автори подання, зокрема, оскаржують ст. 5 закону, яка передбачає навчання у закладах середньої освіти українською мовою або офіційними мовами Європейського Союзу.

Ініціатори вважають, що статтею 5 закону "дискримінаційно встановлюються переваги навчання за мовними ознаками та етнічним походженням"

Читайте також: Рада продовжила перехідний період для створення профільних ліцеїв до 2027 року

Подання направили до КС депутати від ОПЗЖ Василь Німченко, Нестор Шуфрич, Віктор Медведчук, Юрій Бойко, Сергій Льовочкін та інші.

Верховна Рада 16 січня ухвалила Закон "Про повну загальну середню освіту". 17 березня він набув чинності.

Законом визначається, що мовою освіти є державна мова, а також урегульовується питання навчання мовами корінних народів та національних меншин.

Серед іншого, закон затверджує обов’язкову Державну підсумкову атестацію (ДПА) за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів, визначених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти й науки, крім випадків, визначених законодавством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-