Україна може стати прикладом успішного багатомовного суспільства — аналітик Wilson Center

Україна може стати прикладом успішного багатомовного суспільства — аналітик Wilson Center

Укрінформ
З огляду на досвід інших країн, Україна теж може стати прикладом успішного багатомовного суспільства.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявила аналітик американського центру Wilson Center Ніна Янкович.

Вона зазначила, що завжди виступає за те, щоб звертатися до людей тією мовою, якою вони розмовляють у повсякденному житті.

"Думаю, хорошим прикладом того, як це працює, можуть служити Канада або Швейцарія, де населення багатомовне, і уряди також є багатомовними. І це прекрасно працює. Ще одним зразком такого підходу може служити Естонія, де для набуття громадянства потрібно складати іспит на знання естонської мови. Однак останнім часом естонський уряд почав вкладати кошти в розвиток російськомовних медіа, що адресовані російськомовній частині населення", — навела приклади Янкович.

"Поза всяким сумнівом, Україна теж може стати прикладом успішного багатомовного суспільства", — акцентувала вона.

Читайте також: Депутати можуть звільнити від оподаткування створення аудіокниг українською

У зв'язку з цим експертка оцінює ідею президента України Володимира Зеленського про необхідність розвитку російськомовної комунікації з людьми, що проживають на окупованих територіях як "прекрасні інвестиції".

"Я щиро сподіваюся, що ця ініціатива буде розвиватися і розширюватися, і зможе заповнити деякий інформаційний вакуум, що виник на цих територіях за кілька останніх років у зв'язку з санкціями проти проросійських телевізійних каналів Медведчука", — зазначила вона.

Читайте також: Як маніпулювали проросійські медіа за тиждень 23-29 серпня

На думку Янкович, російськомовна комунікація через українські медіа не тільки сприятиме боротьбі з російською дезінформацією, а й зміцнить зв'язок між державою і людьми.

"Мені здається, важливо не тільки спростовувати дезінформацію, але і для тієї частини населення, яка може відчувати деяку відторгненість або незалученість, — для цих людей необхідно забезпечити зворотний зв'язок з державою. Такі люди повинні бути впевнені, що їхні голоси будуть почуті", — наголосила експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-