Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Битва проти корупції приносить свої плоди

Битва проти корупції приносить свої плоди

Укрінформ
Зміни в Україні відбуваються невеликими кроками, тож часто-густо їх важко помітити – допоки не замислишся над тим, наскільки за ці роки змінився суспільно-політичний ландшафт країни

У цій колишній радянській республіці, яка невдовзі відзначатиме 30-річчя своєї незалежності, розвиток відбувався нешвидко, але безперервно. Інколи Україна після двох кроків уперед робила крок назад, але все ж просувалася до виконання тих вимог, які ставили її громадяни – стати країною з високим рівнем добробуту та демократичним устроєм, орієнтованою у євроатлантичному напрямку. Безумовно, до досягнення цієї мети залишається подолати ще чималий шлях, але ми мусимо не забувати про те, які великі зміни відбулися в Україні – зокрема у сфері боротьби з корупцією.

Приборкання цієї страшної суспільної хвороби є одним із головних напрямів підтримки, яку Україна отримує від США, і більшу частку 30 років української незалежності наша установа – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) – співпрацює з Україною у виробленні антикорупційних заходів. У цій справі залишається ще багато зробити, але з 2014 року – коли у дні Революції гідності українці потужно заявили, що прагнуть очищення влади та глибшої інтеграції з Європою та Заходом – країна досягла наочних і вагомих результатів у протидії корупції.

Останнім часом в Україні було ухвалено кілька етапних законів, які свідчать про поновлення її налаштованості боротися з корупцією. Після кількох десятиріч зволікання, 1 липня 2021 року стала реальністю земельна реформа; цього вдалося досягти завдяки прийняттю законодавства, яке відкриває ринок землі, забезпечує більшу прозорість і ринковий характер тих операцій, які на ньому відбуватимуться. За кілька тижнів по тому були ухвалені ще два закони, які – за умови належної реалізації їхніх положень – дадуть змогу очистити Вищу раду правосуддя та прокладуть шлях до справжньої судової реформи. Налаштованість до цього є неодмінним елементом ухвалення важких, але потрібних рішень – які у найближчий час буде тяжко перетравити, але які згодом принесуть масштабні дивіденди з точки зору розвитку економіки, розбудови демократії та зростання довіри громадян до їхньої держави. USAID забезпечило підтримку, необхідну для того, щоб ці реформи перетворилися на дійсність.

Критично важливу роль у просуванні цих законопроектів – як і в успіху багатьох інших антикорупційних заходів – відіграло громадянське суспільство. Дієве, повнокровне громадянське суспільство та незалежні медіа є одними з найкращих інструментів протидії корупції, тож протягом цих років USAID зосереджувало чималу увагу на підтримці тих інституцій і механізмів, що забезпечують підзвітність влади поряд із впровадженням тих заходів державної політики, які є важливими для громадян.

Ще десять років тому організації, які нині викривають деякі з наймасштабніших корупційних схем і найбільших корупціонерів, просто не існували – а сьогодні їхній вплив у країні є величезним. Зокрема, Центр протидії корупції відіграв провідну роль у просуванні 35 ключових антикорупційних законопроектів – включно з тими, що передбачали створення нових державних установ із протидії корупції та запровадження електронного декларування статків державних службовців.

USAID також сприяло формуванню незалежних медіа і тих громадських структур, які спостерігають за діяльністю медіа-сектору – таких, як «Детектор-медіа» та Інститут масової інформації – що забезпечують дієвий громадський нагляд у цій сфері, переглядають і ретельно аналізують контент телевізійних, радіо та інтернет-ЗМІ, оприлюднюють свої критичні зауваження та відслідковують тенденції розвитку медіа у масштабах всієї України.

Чимало українців пам’ятають ті часи, коли вибори мало не повсюдно відбувалися за умов фальсифікацій і непослідовного застосування відповідних законодавчих норм. Сьогодні це також змінилося.

Починаючи з 2014 року, всі основні делегації міжнародних спостерігачів відзначали, що виборчі процеси в Україні відбуваються за повного дотримання міжнародних стандартів. USAID зробило свій внесок до забезпечення вільних і справедливих виборів, надаючи допомогу в осучасненні діяльності тих установ, які опікуються проведенням виборів, у навчанні членів виборчих комісій, зміцненні механізмів внутрішнього спостереження за виборами, підвищенні стійкості комп'ютерних систем, задіяних у їхньому проведенні, у вдосконаленні норм, що регулюють питання фінансового забезпечення політичної діяльності, та нагляду за їх дотриманням.

Підтримка з боку USAID також зробила доступнішою для українців вищу освіту. До 2008 року, якби ви попросили самих абітурієнтів чи їхніх батьків відверто розповісти про найвірніший шлях отримати місце на університетській лаві, більшість із них сказали б, що гарантованою перепусткою до вишу є неформальні виплати та знайомство зі впливовими людьми. USAID допомогло змінити цю ситуацію шляхом розробки стандартів незалежного зовнішнього оцінювання, яке забезпечило мільйонам випускників українських шкіл доступ до вищої освіти в атмосфері, вільній від корупції.

Нині Україна використовує переваги сучасних технологій для того, щоб стати більш прозорою та підзвітною. Електронна система державних закупівель ProZorro, доступ до якої мають усі громадяни, допомогла зробити прозорими ті державні процедури, які раніше були утаємничені від суспільства – і при цьому з 2016 року вже заощадила для держави суму, яка перевищує 6 млрд. доларів. USAID надало левову частку фінансової та технічної допомоги, завдяки якій ця система реально запрацювала в Україні.

Цифровізація пропонує чудові перспективи у втіленні загальнонаціональних заходів, які мають зробити процес надання державних послуг більш надійним, прозорим і вільним від корупції. Сьогодні для того, щоб отримати ці послуги, українці дедалі більше використовують свої цифрові пристрої – після того, як за підтримки USAID був розроблений та розпочав свою діяльність портал електронних послуг «ДіЯ». За його допомогою можна з більшою легкістю, у віддаленому режимі подати заяву на отримання пенсії, поновити водійське посвідчення та навіть записатися на вакцинацію від коронавірусу.

За даними опитування, проведеного на замовлення Міністерства цифрової трансформації України, використання онлайн-послуг вже дозволяє щороку заощаджувати близько 20 млн. доларів; при цьому 78% опитаних вважають, що електронні послуги дали змогу скоротити корупцію у сфері державних закупівель.

Побороти корупцію означає завдати їй поразки у тих сферах, де вона є найбільш відчутною для українців – зокрема у медицині. У 2016 році USAID розпочало співпрацю з МОЗ України та низкою інших організацій, спрямовану на те, щоб зробити систему охорони здоров'я у країні більш дієвою й ефективною та менш корумпованою. Сьогодні ця система має єдину, комплексну, загальнодержавну стратегію фінансування, яка забезпечує надання медичних послуг понад ¾ усіх українців. У свою чергу, новостворене державне підприємство «Медичні закупівлі України» лише у 2020 році заощадило для країни понад 36 млн. доларів завдяки використанню незалежних конкурсних процедур при закупівлі медикаментів.

І нарешті, українці вже показали свою прихильність реформі децентралізації, яка скорочує відстань між владою та виборцями, надаючи їм кращі можливості для того, щоб забезпечувати відповідальність державних посадовців перед їхніми співгромадянами. За підтримки USAID, місцева влада стала більш доступною для громадян – які, у свою чергу, отримали більше інструментів і самостійності для того, щоб бути партнерами у процесі прийняття рішень на рівні їхніх громад.

Ті перетворення, про які я розповів, відбувалися повільно, протягом тривалого часу, і кожне з них створювало умови для здійснення наступного кроку. Нині Україна краще налаштована до того, щоб протистояти викликам корупції. Сьогодні, коли країна відзначає 30-річчя своєї незалежності, настав час для того, щоб у зародку придушити будь-які спроби корупціонерів повернути втрачені позиції; для того, щоб завершити реформування судової системи, аби кожен українець мав доступ до справедливого й об’єктивного судочинства; а також консолідувати реформи у сфері охорони здоров'я, щоб підвищити якість послуг і скоротити неофіційні виплати.

Сьогодні Україна вже далеко просунулася шляхом подальшого зміцнення демократії та забезпечення верховенства права. Ми віддаємо свою шану Україні у 30-ту річницю її незалежності, та надалі стоятимемо пліч-о-пліч з вами у протидії корупції й тим зловмисникам, що прагнуть зупинити суспільний поступ, на який заслуговують українці.

Джеймс Хоуп, директор Місії USAID в Україні

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-