У Києві пройшла акція «Лікар Гусь за Білорусь!» - на підтримку політв’язнів

У Києві пройшла акція «Лікар Гусь за Білорусь!» - на підтримку політв’язнів

Фото
Укрінформ
Під Посольством Білорусі у Києві пройшла акція «Лікар Гусь за Білорусь!», учасники якої намагалися привернути увагу до проблем з наданням медичної допомоги затриманим у ізоляторах і в'язницях Білорусі, де наразі перебувають багато політв'язнів.

Участь у заході взяли понад 20 осіб, передає кореспондент Укрінформу.

"Нашою сьогоднішньою акцією ми хочемо звернути увагу на проблему (з наданням меддопомоги - ред.) у ізоляторах і в'язницях у Білорусі, де утримуються сотні політв'язнів", - зазначили учасники акції.

Окремо вони зазначили, що влада Білорусі не лише перешкоджає наданню медичної допомоги, а інколи і є причиною того, що її громадяни потребують допомоги лікарів. Також учасники акції наголосили, що усі політв'язні у Білорусі мають бути звільнені.

Читайте також: У Білорусі після восьми місяців ув'язнення помилували працівників місцевого «Пресклубу»

Виконавчий директор Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова розповіла, що правозахисники, зокрема, українські і білоруські підготували звернення до низки міжнародних організацій щодо цього питання.

Це звернення спрямоване до голови Ради ООН з прав людини Нажат Шамім, Президенту Міжнародного Комітету Червоного Хреста Пітера Мореру, виконавчому обов'язки голови Комітету ООН проти катувань Клоду Гелеру, міжнародному Президенту "Лікарі без кордонів" Хрістосу Хрісту, Верховному комісару ООН з прав людини Мішель Бачелет, та інших. За її словами, звернення буде опубліковано у відкритому доступі, і його зможуть підписати інші правозахисні організації, і цей документ отримають усі міжнародні структури, щодо яких Білорусь має реальну відповідальність в міжнародних документах, які ця країна підписала.

"Ми закликаємо Вас відреагувати на кризу у Білорусі, пов'язану з неналежним лікуванням політичних в'язнів, затриманих режимом Лукашенка через участь у протестах", - поінформувала Романцова.

Акція "Лікар Гусь за Білорусь!" біля посольства Білорусі в Києві / Фото: Олена Худякова

Вона озвучила дані правозахисного центру "Вясна": від початку протестів було заарештовано орієнтовно 35 тис осіб. За її словами, щонайменше 4644 людини були піддані тортурам та жорстокому поводженню з боку сил безпеки у Білорусі.

"Багато із затриманих вже страждають від специфічних захворювань, що вимагають хірургічних втручань, або спеціальних курсів лікування поза в'язницею. Під вартою їм відмовляють у таких операціях і лікуванні. Люди з хронічними та психічними захворюваннями навмисно позбавлені медичної допомоги", - зазначила вона.

Читайте також: У Білорусі завели справу на дівчину Шишова після її участі у київському мітингу

За її словами, наразі родичі затриманих не можуть отримати жодної інформації про те, яка допомога необхідна у тюрмі ув'язненому.

"Ситуація з доступом до охорони здоров'я у в'язницях Білорусі викликає ще більшу стурбованість через триваючу пандемію Covid-19, та відсутність відповідних заходів для протидії поширенню вірусу у цій країні" - сказала Романцова.

Тож правозахисники закликали міжнародні структури вислати у Білорусь місії і звернути увагу на гуманітарну кризу там, допомогти затриманим у Білорусі з медичними обстеженнями та лікуванням.

Активістка з Гомеля Алла Мартинович поінформувала, що вона була піддана репресіям, і зазначила, що наразі спостерігається тенденція, що якщо спочатку виклик лікарів до політв'язнів ще здійснювався, то потім лікарі часто до затриманих вже не викликалися.

"... Загалом не думаю, що люди здадуться, вони будуть продовжувати боротися", - поінформувала Мартинович.

Також під час акції виступили інші правозахисники, активісти і білоруси, яких торкнулися репресії режиму Лукашенка, зокрема, їх дітей.

Організатор заходу - Центр Громадянських Свобод. У акції також взяли участь представники міжнародної ініціативи #BelarusWatch та проєкту штабу білоруського опозиціонера Віктора Бабарика Politzek.me.

Читайте також: В Одесі білоруси провели флешмоб проти диктатури Лукашенка

Як повідомлялося, 9 серпня минулого року у Білорусі відбулися президентські вибори, і відтоді у країні проходять масові протести проти фальсифікації результатів виборів, на яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Влада жорстоко придушує виступи, і проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

23 липня у Києві біля посольства Білорусі пройшла акція-перфоманс проти переслідування владою самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка правозахисників та медійників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-