У Білорусі завели справу на дівчину Шишова після її участі у київському мітингу

У Білорусі завели справу на дівчину Шишова після її участі у київському мітингу

Укрінформ
У Білорусі порушили кримінальну справу на дівчину знайденого повішеним у Києві керівника громадської організації "Білоруський дім в Україні" Віталія Шишова - Божену Жолудь.

Про це повідомляється на сайті Слідкома Білорусі, передає Укрінформ.

«УСК по м.Мінську порушено кримінальну справу стосовно 21-річної уродженки Гомельської області Божени Жолудь, яка з серпня 2020 року постійно проживає на території України», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що дівчину визнано підозрюваною у ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Слідком стверджує, що у серпні 2021 року Жолудь біля посольства Білорусі в Україні «закликала до масових заворушень, що супроводжуються насильством над особистістю і збройним опором представникам влади, тобто до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь».

При цьому зазначається, що її дії відображені на відео і «розтиражовані за допомогою різних засобів масової інформації та інтернет-ресурсів, у тому числі і деструктивних Tелеграм-каналів», і цю інформацію долучено до матеріалів справи.

Читайте також: Лукашенко відзначив піррову перемогу над революцією «Великою розмовою»

У білоруському Слідкомі також заявили, що "планується проведення ... слідчих і процесуальних дій".

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня у Києві у парку виявили повішеним громадянина Білорусі, керівника громадської організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова, який зник 2 серпня.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Генпрокурор Ірина Венедиктова заявила, що перевіряються й інші версії, у тому числі про вбивство, замасковане під самогубство.

"Білоруський дім в Україні" заявив, що за Шишовим велося стеження.

Шишов переїхав в Україну восени 2020 року після участі у протестах проти режиму Лукашенка.

У Білорусі 9 серпня 2020 року почалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, у тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Фото: Слідком Білорусі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-