У Києві проходить акція проти переслідування у Білорусі правозахисників та медійників

У Києві проходить акція проти переслідування у Білорусі правозахисників та медійників

Фото
Укрінформ
У Києві біля посольства Білорусі проходить акція-перфоманс проти переслідування владою самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка правозахисників та медійників.

Як передає кореспондент Укрінформу, на акції під назвою "Гусь за Білорусь" зібралися представники "Центру громадянських свобод" та білоруської спільноти.

Акція «Гусь за Білорусь» біля Посольства Республіки Білорусь / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Символом акції став гусак, ґелґотіння якого, за словами організаторів мітингу, нагадує назву міста Гаага, де знаходиться Міжнародний кримінальний суд, який, на їхнє переконання, буде розглядати протиправні дії лукашенківського режиму як злочини проти людяності.

Учасники принесли з собою скульптури гусей, біло-червоно-білі прапори, тримають плакати "Припинити репресії", "Сьогодні правоохоронці - завтра силовики...", "Свободу усім політв'язням".

Активісти вимагатимуть від режиму Лукашенка припинити репресії, звільнити затриманих і покарати винних у порушенні закону з боку влади.

Мітингувальники також просять представників української влади належно відреагувати на масовані порушення прав людини у Білорусі, руйнування вільної преси та правозахисту.

Як повідомляв Укрінформ, Білорусь охопила політична криза з серпня минулого року, коли Олександр Лукашенко оголосив про перемогу на президентських виборах. Білоруси вийшли на вуличні протести, під час яких силовики затримали тисячі людей, в тому числі десятки журналістів, які висвітлювали мітинги. Більшість представників опозиції були змушені залишити країну.

Читайте також: Режим Лукашенка продовжує знищувати свободу слова

14 липня цього року білоруські правоохоронні органи провели масові обшуки в офісах 10 правозахисних та громадських організацій та в їх співробітників. Зокрема, обшуки пройшли в офісах Білоруської асоціації журналістів, Білоруського Гельсінського комітету, Центру правової трансформації Lawtrend, Руху "За свободу", Об'єднання білорусів світу "Бацькаўшчына", організації "Гендерні перспективи", в Офісі європейської експертизи і комунікації та інших.

Читайте також: Тихановська просила у Блінкена нових санкцій проти Лукашенка та його «дружків»

Цього ж дня 11 представників білоруського правозахисного центру "Весна" були затримані у справі про заворушення та ухилення від сплати податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-