Свобода VS достаток: що цінують українці та чим готові поступитися

Свобода VS достаток: що цінують українці та чим готові поступитися

Опитування
Укрінформ
Майже 40% опитаних українців декларують готовність заради особистої свободи та гарантiй дотримання всiх громадянських прав терпіти певнi матерiальнi труднощi.

Про це свідчать результати дослідження "30 років незалежності: які здобутки і проблеми зростання бачать українці й на що сподіваються у майбутньому", проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, що презентували в Укрінформі.

“Громадська думка стосовно дихотомії свобода VS достаток, залишається суперечливою. З одного боку, 39% опитаних декларують готовність заради особистої свободи та гарантiй дотримання всiх громадянських прав терпіти певнi матерiальнi труднощi, з іншого – 23% не готові в обмін на власний добробут поступитися державi часткою своїх прав та громадянських свобод. А частка тих, хто не визначився, становить 38%”, - йдеться у результатах опитування.

Читайте також: Українці назвали найбільші перешкоди для розвитку країни

Зазначається, що соціологічні спостереження протягом останніх 15 років показують, що вибір між свободою і достатком лишається похідною від оцінки громадянами поточної економічної та політичної ситуації.

“Цікаво, що у періоди відносної економічної стабільності та розвитку спостерігається звикання до цінності добробуту, а під час і після криз – українці починають більше цінувати власну свободу від держави”, - йдеться у результатах дослідження.

Крім того, 54% опитаних вважають, що держава повинна забезпечити людям однакові «правила гри» у житті, а далі сама людина несе відповідальність за те, як вона ці шанси використає. 38% вважають навпаки, що держава повинна нести повну відповідальність за забезпечення кожної людини всім необхідним. Ще 8% не визначились із відповіддю.

Читайте також: Троє з чотирьох українців вважають себе щасливими

24% опитаних вважають, що більшість населення спроможне прожити без опіки держави, а 65% переконані, що більшості населення це буде не під силу.

На запитання про те, що краще: терпіти матеріальні труднощі заради збереження в країні порядку, миру та спокою чи в разі значного погіршення умов життя виходити на вулицю з протестом, 39% відповіли, що потрібно будь-що зберігати порядок, мир та злагоду, а 42,5% – що потрібно активно протестувати проти значного погіршення умов життя. Ще 18,5% не визначились із відповіддю.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Чи потрібна країні «сильна рука» - що думають українці

Дослідження проведене за фінансової підтримки програми MATRA Посольства Нідерландів в Україні.

Фото: pexels.com / Andre Furtado

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-