Українці назвали найбільші перешкоди для розвитку країни

Українці назвали найбільші перешкоди для розвитку країни

Опитування
Укрінформ
Більшість українців вважають, що корупція є найбільшою перешкодою для розвитку нашої держави.

Про це свідчать результати дослідження "30 років незалежності: які здобутки і проблеми зростання бачать українці й на що сподіваються у майбутньому", проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соііологічною службою Центру Разумкова, презентованого в Укрінформі.

"Відповідаючи на відкрите запитання без визначених наперед варіантів, найбільшою перешкодою для розвитку України українці назвали корупцію – 38,5% опитаних. Другою суттєвою перешкодою є війна – понад 18%. Також респонденти називали перешкодами: некомпетентність влади – 5,9%, олігархів – 5,7% і самих українців – 4,8%", – свідчать дані результати опитування.

Більшість респондентів (69%) вважають, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі, але основна частка респондентів переконана, що їх можна подолати у більш віддаленій перспективі – майже половина всіх опитаних. Ще п’ята частина опитаних вважає, що Україна загалом не здатна подолати наявні труднощі та проблеми.

Читайте також: Боротьба з корупцією: Баканов розповів про підозри і резонансні справи

Зазначається, що попри підтримку незалежності, респонденти все ж доволі песимістичні в оцінці характеру подій, які сталися в Україні з моменту проголошення незалежності.

"18% респондентів вважають, що було більше позитивного, 29% вважають, що було більше негативного, і 46% кажуть, що негативного та позитивного було приблизно порівну. Попри це, з часом спостерігається нестійка тенденція до збільшення частки респондентів, які відповідають, що загалом за період незалежності було більше позитиву. Частка респондентів, які вбачають більше позитивного за період незалежності, значно вища серед молоді, аніж серед старшого покоління", – йдеться у результатах дослідження.

Читайте також: На платформі «Дія.Цифрова освіта» з'явився курс про боротьбу с корупцією

Відносно успішними сферами, де відбулися перетворення після проголошення незалежності, названо: забезпечення рівноправності чоловіків та жінок, утвердження свободи слова, формування української нації, забезпечення рівноправності національних меншин, розбудова демократії, громадянського суспільства та обороноздатності в країні.

Найменше, на думку опитаних, вдалися Україні боротьба з корупцією, формування справедливого судочинства, боротьба зі злочинністю та встановлення соціальної справедливості.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Дослідження проведене за фінансової підтримки програми MATRA Посольства Нідерландів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-