Злочини «вагнерівців» в Африці: активісти влаштували акцію біля посольства Судану

Злочини «вагнерівців» в Африці: активісти влаштували акцію біля посольства Судану

Фото, відео
Укрінформ
У середу ввечері під будівлею Посольства Республіки Судан в Україні представники ГО "Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод" провели акцію, присвячену демонстрації злочинних дій Росії в Африці.

Як передає Укрінформ, до участі в заході долучилися понад 60 осіб, люди тримали у руках плакати, на будівлю посольства велася трансляція слайдів.

Українські активісти влаштували акцію біля посольства Судану в Україні

Очільник ГО "АРДІС" Юрій Федоренко наголосив, що Кремль у будь-який спосіб намагається нарощувати свою присутність у країнах Африки. За його словами, було б помилкою думати, що таке "накачування" Росії в Африці - всього лише інструмент, що допомагає політичним союзникам Кремля прийти до влади або зберегти її. Крім цього, Росія відстежує соціальні конфлікти і намагається їх посилити, щоб дестабілізувати країни-мішені, які входять до кола інтересів Москви. Намагання вплинути на африканську самоідентифікацію за допомогою використання будь-яких можливостей, в тому числі і військових, має на меті спробу зменшення впливу західних демократій на Африканському континенті. Тим самим Москва створює ідеальне підґрунтя для посилення залежності від російської влади через економічні контракти або політичний обов'язок диктаторських режимів, підтриманих Кремлем, вважає Федоренко.

Один із активістів, адвокат із Дніпра Володимир, зазначив, що Судан має велике геостратегічне значення для Росії серед багатьох інших гравців. Протягом тривалого часу обидві країни підтримували економічні, політичні та військові відносини, в результаті чого Судан розглядався Кремлем як пріоритетний партнер-сателіт на Африканському континенті. Таке ставлення постійно підкріплювалося заявами Судану про агресивні дії Сполучених Штатів, для протидії яким влада Судану потребує військової допомоги з боку Росії.

За словами іншого активіста ГО "АРДІС", Віталія з Харкова, ПВК Вагнера є одним із головних засобів впливу на країни, які "цікаві" Кремлю.

Читайте також: NYT: В ООН знайшли докази військових злочинів російських найманців у ЦАР

"Росія спрямувала безліч ресурсів на парламентські і президентські вибори в Судані, які відбулися в квітні 2020 року. Застосувавши весь арсенал можливих маніпуляцій та масову дезінформацію у ході виборів, Кремль зміг привести до влади в країні потрібних Росії кандидатів. Як результат, Угода про створення на території Судану російської військової бази була підписана в Хартумі 23 липня 2019 року та 1 грудня 2020 року в Москві. Така база має стратегічне значення для Москви через своє розташування - в районі ключового нафтотранспортного маршруту з Азії в Європу. Завдяки будівництву такої бази Москва могла б "наглядати" за транзитом нафти з Південного Судану, що надходить в нафтотермінал в Порт-Судані по єдиному трубопроводу", - зазначив Федоренко.

Читайте також: RFI публікує свідчення про злочини російських найманців в Африці

Українські активісти підкреслили, що світова демократична спільнота повинна змусити владу Судану не йти на домовленості з Кремлем, які перетворять Судан на осередок загарбницьких інтересів Путіна та на країну-спонсора міжнародної напруги.

Читайте також: «Вагнерівці» причетні до тортур і масових страт у Центральній Африці - ООН

Як повідомлялося, у планшеті, який імовірно належав російському найманцю в Лівії, знайдені деталі операцій ПВК Вагнера в кількох країнах світу.

Фото, відео: Юрій Федоренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-