Суд дав дозвіл на затримання екскомандира харківського «Беркуту» Шаповалова

Суд дав дозвіл на затримання екскомандира харківського «Беркуту» Шаповалова

Укрінформ
Печерський районний суд міста Києва надав дозвіл на затримання колишнього командира харківського «Беркуту» Віктора Шаповалова.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці інформує ГО «Адвокатська дорадча група» - об’єднання адвокатів, що займається справами Майдану, адвокати родичів Героїв Небесної Сотні.

«Колишнього командира харківського Беркуту Віктора Шаповалова оголосили в розшук. Сьогодні Печерський суд надав дозвіл на його затримання, оскільки вчора 4 серпня 2021 року Шаповалов не з'явився до Печерського суду, де мали розглядати клопотання про запобіжний захід йому у підозрі у вбивстві», - уточнюється у повідомленні.

Читайте також: Справи Майдану: МВС оскаржує поновлення ексберкутівця Шаповалова

За інформацією прокурора Дениса Іванова, захисники Шаповалова не знають, де він перебуває. «Його телефони вимкнені, його місцезнаходження ані слідчому, ані прокурору не відоме. Через це підозрюваний був оголошений в розшук», - пояснив прокурор.

«Сьогодні ми звернулися до суду з клопотанням про дозвіл на його затримання з метою приводу. Слідчий суддя розглянув клопотання і встановив, що підозрюваний був повідомлений належним чином і не з’явився в судове засідання. Суддя задовольнив клопотання про дозвіл на затримання. Зараз ми будемо скеровувати цю ухвалу до Державної прикордонної служби, до Служби безпеки, яка здійснює розшук, для того, щоб його невідкладно затримали і доставили до слідчого судді”, - зазначив Іванов.

Активісти уточнили, що Шаповалов зник 4 серпня після засідання в Подільському суді.

Читайте також: Ексберкутівця Шаповалова, який поновився через суд, звільнили зі служби

У ГО «Адвокатська дорадча група» також поінформували, що раніше Шаповалову оголосили про підозру в організації терористичного акту та вбивстві мітингувальників 18 лютого 2014 року.

Як повідомлялося, 4 серпня у Офісі генпрокурора поінформували, що колишньому командиру оперативної роти батальйону «Беркут» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Харківській області повідомили про підозру в організації терористичного акту та вбивств мітингувальників на Майдані у лютому 2014 року.

За даними ЗМІ, мова йде про Шаповалова.

Читайте також: Екскомандиру роти "Беркут" повідомили про підозру в організації теракту і вбивств на Майдані

Харківський окружний адміністративний суд 1 грудня минулого року поновив на посаді ексберкутівця, екскомандира 2-ї роти батальйону харківського "Беркуту" Віктора Шаповалова.

ЗМІ повідомляли, що 4 грудня Шаповалова поновили на службі, а через 3 дні звільнили зі служби в органах внутрішніх справ.

11 грудня директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко підтвердив Укрінформу, що Шаповалова, поновленого на посаді рішенням Харківського окружного адмінсуду на початку місяця, вже звільнили зі служби.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд вивчив радіопереговори беркутівців, у справу додали докази

19 січня цього року у ГО "Адвокатська дорадча група" поінформували, що МВС подало апеляційну скаргу щодо поновлення Шаповалова на посаді.

10 березня 2016 року Подільський райсуд Києва розпочав розгляд справи щодо екскомандира роти харківського підрозділу "Беркут" Віктора Шаповалова.

Йому інкримінували перевищення службових повноважень, що призвело до загибелі або поранення 110 активістів Євромайдану 18 лютого 2014 року в Києві.

3 жовтня 2016 року Шаповалов у суді визнав свою провину, попросив вибачення та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль.

Фото: Адвокатська дорадча група

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-