В Україні запустять оновлений держеєстр документів моряків

В Україні запустять оновлений держеєстр документів моряків

Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації України спільно з Міністерством інфраструктури України працюють над перезапуском державного реєстру документів моряків. 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров під час брифінгу 3 серпня.

Він зазначив, що наразі міністерства перебувають у процесі повернення реєстру державі, який знаходився у руках приватних осіб.

"Коли відбувається процес повернення реєстру з приватних рук злочинців, відбуваються процеси, на які потрібен час для того, щоб відновити роботу цих реєстрів. Тому я хотів би, щоб всі розуміли, що потрібен час для повноцінного відновлення роботи (держреєстру документів моряків - ред.), - сказав Федоров.

Він додав, що в оновленому реєстрі можна буде знайти всю необхідну інформацію про моряка — від документів про освіту та кваліфікаційних документів до медичних сертифікатів.

Читайте також: Справа про держреєстр моряків: СБУ оголосила дві підозри

Крім того, наразі ведуться перемовини про закупівлю Crew Evaluation System 6.0 - всесвітньо визнаної системи комп’ютерного тестування моряків. Це дозволить зробити процес оцінки кваліфікації більш прозорим та прибрати з нього людський фактор, корупцію та хабарі.

Федоров зауважив, що в планах Мінцифри та Мінінфраструктури запускати послуги для моряків на порталі державних послуг "Дія".

За словами заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова, у міністерстві очікують, що Кабмін на найближчому засіданні призначить голову Державної служби морського та річкового транспорту (Морської адміністрації), яка видає дипломи моряків. Він додав, що також Мінінфраструктури, Державна служба морського та річкового транспорту, ДП «Сервісний центр морського та річкового транспорту» та проєкт USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” підписали меморандум про співпрацю. Його головна мета — допомогти уряду України у виконанні успішних реформ у сфері державного управління та послуг і значно зменшити корупцію у ключових галузях та, зокрема, у сфері підготовки та дипломування моряків.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2021 року кіберфахівці Служби безпеки України у співпраці з Міністерством інфраструктури викрили і заблокували масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. За інформацією спецслужби, орієнтовний розмір неправомірної вигоди, яку зловмисники отримували щороку, сягав понад 150 млн доларів.

У цій схемі об’єднали роботу мережі агентів-посередників, які за винагороду «допомагали» морякам проходити регулярне підтвердження своєї кваліфікації, і несанкціоноване втручання в державний реєстр.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-