На документах для моряків злочинці щороку «заробляли» понад $150 мільйонів - СБУ

На документах для моряків злочинці щороку «заробляли» понад $150 мільйонів - СБУ

Фото
Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки України у співпраці з Міністерством інфраструктури викрили і заблокували масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За інформацією спецслужби, орієнтовний розмір неправомірної вигоди, яку злочинці отримували щороку сягав понад 150 млн доларів.

Зазначається, що у цій схемі об’єднали роботу мережі агентів-посередників, які за винагороду «допомагали» морякам проходити регулярне підтвердження своєї кваліфікації, і несанкціоноване втручання в державний реєстр.

Читайте також: Разумков підписав закон про скасування повторних іспитів для моряків зі стажем

«Якщо моряк намагався самостійно пройти тестування через особистий кабінет, то йому створювали штучні перешкоди. Наприклад, затягували строки видачі сертифікатів чи спотворювали результати тестів», - ідеться в повідомленні.

СБУ викрила масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків / Фото: СБУ

Тож він був змушений звертатися до посередника. А той за допомогою нелегітимного додатку завантажував документи моряка в реєстр, забезпечував позитивне проходження тестування і кінцеве підтвердження кваліфікації. При цьому самому замовнику не потрібно було відвідувати навчальні центри, курси чи проходити медичні обстеження.

Винагорода «агенту» становила 3-8 тис. доларів залежно від посади моряка.

Встановлено, що у схемі були задіяні колишні та нинішні посадовці Державної служби морського та річкового транспорту України та Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.

Розслідуючи кримінальне провадження, кіберфахівці СБУ встановили, що держреєстр документів моряків та автоматизовані системи контролювали сторонні особи. Вони ж і мали доступ до цих ресурсів, хоча ті розроблялися та були придбані за державні кошти.

Зловмисники мали низку груп у різних месенджерах, де координували свою роботу.

Наразі реєстр і супутні автоматизовані системи вилучили, а доступ до них стороннім особам, у тому числі фігурантам кримінального провадження, заблокували.

СБУ вживає усі організаційно-технічні заходи, щоб остаточно повернути реєстр в управління держави та відновити його стабільну роботу.

Обшуки відбулися в офісах, дата-центрах і в місцях проживання фігурантів. Вирішується питання про повідомлення їм підозр, слідчі дії тривають.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала громадянина України, який захопив судно в Індійському океані і вимагав викуп за його звільнення. Йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 446 Кримінального кодексу України, а саме: застосуванні насильства, пограбуванні або інших ворожих діях щодо екіпажу морського судна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Це перший випадок в історії України, коли особі повідомили про підозру у піратстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-