Фінансова піраміда B2B Jewelry: СБУ провела 26 обшуків та опечатала частину магазинів

Фінансова піраміда B2B Jewelry: СБУ провела 26 обшуків та опечатала частину магазинів

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України викрила організаторів фінансової піраміди B2B Jewelry на нових фактах шахрайства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Співробітники СБУ задокументували нові факти протиправної діяльності, провели нову серію обшуків, а також припинили роботу частини магазинів мережі.

Чотирьом кураторам фінансової піраміди повідомили про підозру.

Представників B2B Jewelry підозрюють у шахрайстві з фінансовими ресурсами та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

Минулого тижня СБУ провела 26 обшуків за місцем проживання керівництва фінансової піраміди та в магазинах «B2B Jewelry». Вони відбулися на території Києва, Київської, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Одеської, Харківської та Черкаської областей.

Під час проведення обшуків вилучено: документи, які мають доказове значення; ювелірні вироби; печатки юридичних осіб, які використовували під час вчинення злочинів; мобільні телефони та комп’ютерну техніку, що містять інформацію; майно, у тому числі транспортні засоби, здобуті злочинним шляхом.

Також СБУ припинила роботу магазинів «B2B Jewelry», а їхні приміщення опечатано, як це передбачає Кримінально-процесуальний кодекс України.

Для одного із підозрюваних СБУ клопотала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Втім, Печерський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання (не передбачає будь-яких обмежень на переміщення чи виїзду за кордон).

Всім чотирьом фігурантам оголошено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією); ч. 2 ст. 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами); ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

Читайте також: Фінансовіпіраміди”: не минуло й 30 років – і нас хочуть від них захистити

В Офісі Генпрокурора повідомили, що організатори схеми пропонували громадянам інвестувати в піраміду під високі відсотки – від 260 до 416%. Після внесення коштів громадяни отримували підтверджуючий «сертифікат», який не надавав фінансової гарантії. Фіскальний чек при цьому не видавали.

Окрім того, в магазинах можна було придбати ювелірні вироби, за покупку яких обіцяли поступово повернути суму більшу їхньої повної вартості. Проте вартість коштовностей значно перевищувала ринкову ціну.

Читайте також: Арешти, підозри і вироки суду: що зробила СБУ за пів року

Сума збитків, завданих державі в результаті протиправної діяльності, складає майже 25,7 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, 27 серпня минулого року СБУ блокувала протиправну діяльність організованого злочинного угрупування, учасники якого створили фінансову піраміду для заволодіння коштами українських громадян.

У вересні 2020 організаторам фінансової піраміди B2B Jewelry повідомили про підозру у шахрайстві з фінансовими ресурсами, а також відмиванні коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-