Арешти, підозри і вироки суду: що зробила СБУ за пів року

Арешти, підозри і вироки суду: що зробила СБУ за пів року

Інфографіка
Укрінформ
Служба безпеки України з початку року відкрила 328 кримінальних проваджень за ознаками посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, створення терористичних груп чи організацій.

Про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ, передає Укрінформ.

Зазначається, що у цих справах оголошено про підозру 307 особам. Більшість із них – за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Зокрема, підозри оголошено колишньому «заступнику міністра інформації «ДНР» Володимиру Пряхіну, проросійському блогеру Анатолію Шарію, двом громадянам, причетним до вчинення теракту біля будівлі телеканалу «112 Україна» у 2019 році.

Читайте також: СБУ провела обшуки у засновників «Партії Шарія»

Крім того, з метою потидії міжнародному тероризму СБУ заборонила в’їзд в Україну 190 іноземцям, причетним до терористичних і екстремістських організацій.

У відомстві уточнили, що 17 осіб було безпосередньо затримано, у тому числі громадянина РФ - учасника «Ісламського руху Узбекистану», якого розшукував Інтерпол, і бойовика терористичного угруповання зі складу «Ісламської держави».

Читайте також: Служба безпеки затримала на Харківщині колишнього «депутата Л/ДНР»

"Примусово повернуто до країн походження 45 іноземців, зокрема, трьох громадян – до Шрі Ланки, по двоє – до РФ і Азербайджану. Всі вони були прихильниками чи учасниками міжнародних терористичних рухів", - йдеться у повідомленні.

За останні пів року набув чинності 191 обвинувальний вирок суду за матеріалами СБУ.

За цей період було розкрито ще 3 спроби терактів. Два з них планувалися диверсійно-розвідувальними групами так званих «Л/ДНР» поблизу лінії розмежування у районі проведення ООС. Однак наміри ДРГ було викрито, а вибухові пристрої знешкоджено. Таким чином вдалося запобігти загибелі військовослужбовців.

Щоб мінімізувати терористичні та екстремістські прояви, підрозділи СБУ разом з іншими правоохоронцями вилучили з незаконного обігу 137 одиниць вогнепальної зброї, майже 72 тис. боєприпасів і 191,6 кг вибухівки.

Читайте також: У Запорізькій та Одеській областях СБУ виявила схрони з вибухівкою

Зазначається, що мова йде саме про злочини, спрямовані проти національної державності: посягання на територіальну цілісність і недоторканність країни, а також за терористичну діяльність, уточнили в СБУ. Наприклад, до позбавлення волі на 12 років засуджено українця, самопроголошеного «премʼєр-міністра» квазіутворення «Республіка Підкарпатська Русь». Він агітував за порушення конституційного ладу і територіальної цілісності України. А у 2014 році навіть шукав допомоги у проведенні підривної діяльності серед організацій РФ.

Як повідомлялось, Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину громадянину України Анатолію Шарію. На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

Підозра оголошена під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Зокрема, щодо останньої статті, то мова йде про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-