Разумков підписав закон про скасування штрафів за виїзд з ОРДЛО через Росію

Разумков підписав закон про скасування штрафів за виїзд з ОРДЛО через Росію

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон, яким передбачено під час карантину не застосовувати до громадян України адміністративні стягнення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані у картці закону "Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування адміністративних стягнень та заходів впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї" (№5478) на сайті парламенту.

Зазначається, що законодавчий акт направлено на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Так, документом передбачається установити, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду, не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів України. Зокрема, повернення до місця проживання, возз’єднання сім’ї, важка хвороба або смерть близьких родичів, необхідність забезпечення лікарськими засобами або проходження лікування, прийняття спадщини, перетин КПВВ з метою відвідування закладу освіти для навчання, виїзд з тимчасово окупованої території на постійне чи тимчасове проживання в іншій державі.

Читайте також: Правозахисник розповів, як окупанти мілітаризують дітей в ОРДЛО

Як повідомлялося, у зв‘язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України та пов’язаної з цим тимчасової окупації частини території України перетин адміністративного кордону з Автономною Республікою Крим, а також лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях можливий лише через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ).

З початком пандемії COVID-19 та запровадженням у зв’язку з необхідністю протидії захворюванню обмежувальних карантинних заходів ситуація із перетином КПВВ погіршилася. З березня 2020 року КПВВ періодично не функціонували або функціонували в обмеженому режимі. Це спричинило суттєве збільшення випадків порушень: в'їзд на підконтрольні Києву території через кордон РФ.

Досі за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї передбачено адміністративне стягнення у виді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1,7 тис. грн до 5,1 тис. грн.). Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за вказане правопорушення, тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5,1 тис. грн до 8,5 тис. грн).

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила відповідний законодавчий акт 29 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-