Правозахисник розповів, як окупанти мілітаризують дітей в ОРДЛО

Правозахисник розповів, як окупанти мілітаризують дітей в ОРДЛО

Укрінформ
Окупанти проводять цілеспрямовану мілітаризацію дітей в окремих районах Донецької та Луганської областей як на рівні навчальних закладів, так і поза освітнім процесом.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив правозахисник, засновник організації "Східна правозахисна група" Павло Лисянський, передає Укрінформ.

За його словами, можна виділити основні п'ять напрямків мілітаризації дітей в ОРДЛО.

"На сьогодні на тимчасово окупованій території діють понад 20 клубів "військово-патріотичного виховання". У всіх ідеологія "руського миру". Це "Молода гвардія", "Юнармія", "Амазонки", ВПК "Воїн" тощо. Діти в такі організації надходять від 7 років. Це перший етап мілітаризації", - сказав він.

Лисянський зазначив, що цей напрямок повністю інтегровано з Російською Федерацією.

"Там діє ціла мережа такого "патріотичного виховання". Все це інтегровано з Російською Федерацією. Наприклад, "Юнармія" є і в Росії, "Молода гвардія" є в Росії. Все зроблено за аналогом", - уточнив він.

Другий етап мілітаризації - це "уроки мужності", які щотижня проводяться в школах.

"Там показують зброю, вчать розбирати, збирати автомат. Проводять такі уроки представники "МГБ" ("міністерства держбезпеки" - ред.), "народної міліції" ("армія Л/ДНР" - ред.) та інші підрозділи незаконних збройних формувань", - повідомив Лисянський.

Третій етап мілітаризації - це робота з дітьми-сиротами, батьки яких вступили до лав незаконних збройних формувань і загинули в боях. З цими дітьми працюють окремо.

"В кінці 2020 - початку 2021 року, наприклад, 10 таких дітей поїхали за спеціальною програмою на стажування до Слідчого комітету Російської Федерації. Цім дітям кажуть, що "ваших батьків вбила Україна". Тому вони ідеологічно будуть постійними супротивниками України", - упевнений правозахисник.

Четвертий етап - військові ігри, військово-польові збори, для участі в яких звозять дітей з різних шкіл.

"Так, ми в дитинстві теж в "Зірницю" грали. Але нас не вчили розтяжки встановлювати зі справжніми гранатами. У нас були якісь дерев'яні автомати, а у дітей в ОРДЛО - бойові. Діти вже вміють стріляти, зброю розбирати", - пояснює Лисянський.

Читайте також: В ОРДЛО бойовики зганяють на збори «резервістів» - розвідка

Діють, за його словами, і окремі навчальні заклади з військовим ухилом. Так, в Донецьку знаходиться "Кадетський корпус імені А. Захарченка" - діє на базі середньої школи №4, названий на честь ліквідованого першого "глави ДНР" Олександра Захарченка. У Луганську - аналогічний "Козачий кадетський корпус імені маршала авіації Олександра Єфімова".

"Там дуже маленькі дітки в формі. Вони, по-моєму, з 8 років приймають присягу", - додав правозахисник.

Старші хлопці проходять навчання у військових училищах, а також на базі колишніх військових кафедр при вишах.

Він вважає, що до протистояння мілітаризації дітей на окупованих територіях має приєднатися міжнародна спільнота. Бо якщо цьому не протидіяти, світ отримає черговий ІДІЛ (Ісламська держава Іраку і Леванту, міжнародна екстремістська терористична організація).

Читайте також: Культ війни та насильства: склали список причетних до мілітаризації освіти в Криму

"Міжнародна спільнота говорить, що це проблема України. Я частково згоден, що здебільшого це наші проблеми. Але якщо на це не відреагувати, то ми отримаємо другий ІДІЛ. Я свого часу прочитав багато літератури з цього приводу. Одна з книг - "Чорні прапори". Там показані якраз аналогічні "уроки мужності". А потім це переросло в терористичну організацію, і проблема стала вже всієї міжнародної спільноти", - резюмував правозахисник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-