У МЗС розраховують, що Євросоюз відкриє кордони для українців за два тижні

У МЗС розраховують, що Євросоюз відкриє кордони для українців за два тижні

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ розраховують, що Європейський Союз відкриє кордони для українців під час наступного оновлення списку безпечних країн, яке відбудеться за два тижні.

Про це заявив Укрінформу речник МЗС Олег Ніколенко.

Коментуючи повідомлення ЗМІ про те, що під час останнього оновлення списку безпечних для в’їзду країн ЄС не включив до но нього Україну, він зазначив, що «в рекомендації Європейської комісії немає політики».

Ніколенко пояснив, що держави-члени ЄС переглядають перелік третіх країн для вільного в’їзду на територію Євросоюзу раз на два тижні. Рекомендація формується, зокрема, на основі чотирьох факторів: коефіцієнту повідомлень про нові випадки COVID-19 на 100 тис. населення за попередні 14 днів, кількості тестів за 7 днів, рівня позитивних тестів та природи вірусу, зокрема наявності більш небезпечних штамів.

Читайте також: До запуску українських «COVID-сертифікатів» усе готове - Шмигаль

Речник МЗС констатував, що Європейська комісія здійснювала оцінку показників в Україні за попередні кілька тижнів, коли вони ще перевищували норму.

«Оскільки зараз ми все більше наближаємося до встановленої Єврокомісією норми, на доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби Представництво України при ЄС взаємодіє із європейською стороною задля включення України до згаданого переліку під час його наступного перегляду», - зазначив Ніколенко.

Він також зауважив, що рекомендація Європейської комісії щодо відкриття кордонів ЄС для певного переліку країн не є юридично обов‘язковою. «Держави-члени Євросоюзу індивідуально схвалюють остаточні рішення про послаблення або посилення обмежень на подорожі. Відповідно, МЗС України працює з європейськими країнами на двосторонньому рівні задля спрощення умов поїздок українців, зокрема визнання свідоцтв про вакцинацію та цифрових COVID-сертифікатів», - поінформував речник МЗС.

Читайте також: ЄС може пришвидшити визнання українських «ковідних» сертифікатів - Мінцифри

Як повідомлялося, комітет постійних представників країн-членів ЄС ухвалив рішення з 1 липня включити до списку безпечних країн, з яких дозволено вільний в’їзд до ЄС, ще 12 країн, у тому числі Молдову, Азербайджан і Вірменію, епідемічні показники яких близькі до українських.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-