Штам коронавірусу Delta може «накрити» Україну зі сходу - науковці

Штам коронавірусу Delta може «накрити» Україну зі сходу - науковці

Укрінформ
Варіант COVID-19 «Дельта», вперше виявлений в Індії, може розпочати поширення в Україні зі східних регіонів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді поширення штаму «Дельта» в Європі, зробленому Національною академією наук України.

«На нашу думку, варто розглянути доцільність встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, в яких стрімко збільшується частка варіанту «Дельта», задля відтермінування поширення цього штаму в Україні. З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму «Дельта» в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені», - повідомляє Академія наук.

Читайте також: Штам Delta викликає вдвічі більше госпіталізацій

Зазначається, що в Росії спостерігається стрімке зростання захворюваності, сконцентроване у двох найбільших мегаполісах країни – Москві та Санкт-Петербурзі. Частка, що на нього припадає, за наявною (не надто великою) вибіркою, згідно з даними бази секвенувань GISAID, оцінюється у чверть від усієї захворюваності у РФ. Крім того, спостерігається розповсюдження цього штаму у Великій Британії та Португалії.

Також вчені попереджають, що з огляду на характеристики штаму «Дельта», нова хвиля може виявитися вищою від попередніх, особливо у вираженні навантаження на лікарні. Зважаючи на ситуацію з поширенням штаму «Дельта» у світі, НАН наголошує на важливості проведення досліджень на наявність антитіл у населення та секвенування розповсюджених в Україні штамів.

Як повідомлялося, варіант COVID-19 «Дельта» виявили в 74 країнах. Зокрема, спалахи варіанту «Дельта» були підтверджені в Китаї, США, Африці, Скандинавії та країнах Тихоокеанського регіону. Вчені повідомляють, що він більш заразний, а також викликає більш серйозні захворювання.

Читайте також: Штам Delta не має «класичних» симптомів і дуже заразний - вчений

В Україні протягом минулої доби зафіксували 1014 нових випадків коронавірусу. Зафіксовано 77 летальних випадків, одужали 5 511 осіб. Всього в Україні захворіли на коронавірус 2 224 992 особи, одужали – 2 136 176 осіб, летальних випадків – 51 769.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-