Українське товариство сліпих потребує державної допомоги

Українське товариство сліпих потребує державної допомоги

Укрінформ
Українське товариство сліпих потребує державної підтримки й фінансової допомоги для надання комплексних послуг незрячим громадянам України.

Таку думку висловили представники ГО «Київська міська організація УТОС» на пресконференції в Укрінформі.

"Такі базові організації, як товариство глухих чи сліпих, у яких є соціальні об’єкти, повинні підтримуватись державою не загальною програмою підтримки громадських організацій інвалідів, а окремою статтею в державному бюджеті", - вважає заступник голови ЦП УТОС Михайло Новосецький.

Михайло Новосецький
Михайло Новосецький

«Це потрібно перевести на окрему програму, можливо, окремим рядком у державному бюджеті, як це було раніше. Тому що, зливши всі організації в єдиний кошик, важко вирішувати – скільки кому дати. Кожен керівник громадської організації вважає, що саме його організація обділена, в нього найважча категорія інвалідів, і саме йому треба збільшити фінансування. І, як правило, це відбувається за рахунок інших організацій», - наголосив Новосецький.

За його словами, в країні є сотні громадських організацій, які опікуються сліпими, лише час від часу проводячи з ними певні заходи. Тим часом лише УТОС має розвинуту інфраструктуру підтримки сліпих на постійній основі й потребує стійкої та інституційної фінансової допомоги держави.

«Організація має соціальні об’єкти, які надають послуги незрячим громадянам – це і бібліотеки з рельєфно-крапковими книжками, озвучені й зі збільшеним шрифтом, це і відповідно пристосовані клуби для творчої реабілітації, це і спортивні секції, врешті, це гуртожитки й будинки, де проживають сліпі. І наші працівники, які працюють на постійній основі в цих соціальних закладах, надають ті послуги, які не може надати держава», - зазначив Новосецький.

Читайте також: У Маріуполі людей з функціональними порушеннями зору навчають скандинавській ходьбі

Крім того, як розповів директор Київського УВП №2 УТОС Олександр Вінковський, в Україні діє близько 60 підприємств з працевлаштування осіб із інвалідністю через складні порушення зору. На цих підприємствах зайняті 2600 осіб з інвалідністю й 4,5 тис. здорових осіб. Вони виробляють близько 1500 найменувань товарної продукції, якої в 2020 році реалізували на суму близько 450 млн. грн.

Олександр Вінковський
Олександр Вінковський

«Це дуже серйозний і непростий виробничий комплекс зі складною непромисловою інфраструктурою. Робота осіб із інвалідністю потребує додаткового пристосування й обслуговування. Крім того, технології зараз постійно розвиваються й за ними не встигають навіть доволі сучасні підприємства. З 2014 року наші підприємства фактично не отримували бюджетних коштів на переоснащення й удосконалення свого виробництва. Хоча держава має спеціальну програму за цими напрямами», - наголосив Вінковський.

Учасники заходу нагадали, що в Україні налічується близько 150 тис. осіб з вадами зору, з яких близько 40 тис. - із глибоким ураженням зору. Працевлаштування незрячих осіб на сьогодні можливе лише на підприємствах УТОС, які використовують ручну працю незрячих, і тому потребують допомоги фонду соцзахисту інвалідів. Місцеві осередки УТОС у співпраці з місцевою владою вирішують питання зменшення бар’єрності міської інфраструктури, фізичного супроводу незрячих, надання пільг, побутового обслуговування тощо.

Фото Геннадія Мінченка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-