Розстріли на Інститутській: суд об'єднав дві справи щодо ексберкутівців

Розстріли на Інститутській: суд об'єднав дві справи щодо ексберкутівців

Укрінформ
Святошинський районний суд міста Києва об'єднав провадження щодо колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка і Сергія Тамтури з другим, де обвинуваченими є Олег Янішевський, Сергій Зінченко і Павло Аброськін.

Про це оголосив головуючий суддя Сергій Дячук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд ухвалив об’єднати в одному судовому провадженні матеріали судового провадження щодо Маринченка і Тамтури та матеріали щодо Зінченка, Аброськіна, Янішевського. Це об’єднане провадження продовжити на стадії судового розгляду з неможливістю використання щодо Зінченка, Аброськіна, Янішевського як доказів обвинувачення усіх даних, які з 25 листопада 2020 року до дня постановлення цієї ухвали були досліджені у межах судового провадження (щодо двох ексберкутівців – ред.)», - заявив Дячук.

Читайте також: Розстріл Майдану: суд відклав розгляд дозволу на заочне слідство щодо Януковича

Прокурор виступив за об’єднання цих судових проваджень, натомість захист обвинувачених висловив думку, що таке рішення суду призведе до звуження прав їхніх підзахисних.

Судова ухвала оскарженню не підлягає.

У судовому засіданні оголошено перерву до 11.00 16 червня.

Раніше Святошинський районний суд міста Києва дозволив заочний судовий розгляд провадження щодо ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, які є обвинуваченими у справі щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Як повідомляв Укрінформ, справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, але у 2016 році її об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

Читайте також: Організатор «тітушок Майдану» Крисін отримав нову підозру

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими, під час якого Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Перед цим Київський апеляційний суд звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Суд також скасував домашній арешт Тамтурі й Маринченку.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що Маринченко і Тамтура повернулися до Києва.

Обидва заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях.

20 жовтня 2020 р. Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка й Аброськіна. Матеріали щодо них виділені до розгляду в окремому провадженні, зупинене до розшуку цих осіб.

19 травня 2021 р. цей же суд поновив розгляд справи щодо Аброськіна, Зінченка і Янішевського.

Справу щодо Маринченка і Тамтури розглядає суд присяжних у складі головуючого судді Сергія Дячука, судді Марини Оздоби і присяжних Олександра Конєва, Юрія Щербакова та Анатолія Годлевського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-