В Україні сьогодні - День пам’яті та примирення

В Україні сьогодні - День пам’яті та примирення

Укрінформ
У суботу, 8 травня, в Україні відзначається День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

Про це повідомляє Укрінформ.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насильством світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Героїзм та жертовність у Другій світовій війні нагадують про те, як легко втратити мир і як важко його повернути, про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль написав у Телеграмі.

"У День пам’яті та примирення ми схиляємо голову перед загиблими та висловлюємо пошану до тих, хто віддав життя за світ без війни. Їхній героїзм і жертовність нагадують про те, як легко втратити мир і як важко його повернути", - наголосив Шмигаль.

"Сьогодні, в День пам’яті та примирення, ми вшановуємо подвиг нашого народу, який зробив вагомий внесок у перемогу над нацизмом. Його мужність, відвага і хоробрість ніколи не будуть забуті", - написав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у Фейсбуці.

Він додав, що трагічні події Другої світової війни - рана, яка назавжди залишиться в пам'яті нашого народу.

"Від Львова до Харкова, від Чернігова до Одеси, від Києва до Севастополя - ми всі об'єднані спільним болем", - додав Разумков.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголошує, що українці приєднуються до великої європейської сім‘ї у пам‘яті про найстрашнішу катастрофу в історії людства зі словами «Ніколи знову».

"Сьогодні на серцях рясно цвітуть маки у пам’ять про Другу світову війну. В руках - свічки та квіти на знак пошани загиблим воїнам. У думках – два слова "Ніколи знову!", - написав Єрмак у Фейсбуці.

За його словами, так українці 8 травня приєднуються до великої європейської сім‘ї у пам‘яті про найстрашнішу катастрофу в історії людства. «Тому «Ніколи знову!» зазвучить сьогодні мільйонами голосів різними мовами», - підкреслив Єрмак.

Водночас МЗС України наголосило, що в нинішній війні проти російського агресора Україна захищає не тільки себе, а й усю демократичну Європу, яка постала на руїнах Другої світової та об'єднана нині головною ідеєю: "Ніколи знов!". Про це йдеться у повідомленні МЗС у Фейсбуці

У МЗС нагадали, що під час Другої світової війни понад 8 мільйонів українців були вбиті, закатовані чи померли від голоду. Більше як 7 мільйонів українців воювали проти нацистів в лавах союзників. Наші співвітчизники були на передовій від самого початку до остаточної перемоги.

"Протягом багатьох десятиліть ми сподівались, що війна більше ніколи не прийде на українську землю. Але в 2014 Росія розпочала військову агресію проти України та окупувала частину нашої території", - зазначили в міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 8 травня, Україна та весь цивілізований світ відзначають День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Міністр оборони Андрій Таран наголосив, що восьмий рік поспіль українці продовжують захищатися від російського агресора і сподіваються на повернення миру, а на кожного окупанта чекає свій «нюрнберг», передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міноборони.

"Восьмий рік поспіль ми продовжуємо захищатися від російського агресора, який зазіхнув на нашу землю, знехтувавши правилами цивілізованого співжиття. Однак ми віримо, що одного дня мир повернеться в Україну. Мир, як можливість самостійно вибирати свій цивілізаційний шлях. Мир - але жодним чином не капітуляція перед ворогом. Переконані: все стане на свої місця", - заявив Таран.

Він додав, що українці повернуться до покинутих домівок, а окупант після свого «нюрнберга» не матиме іншого клопоту, окрім проблем власної території.

"Це станеться тоді, коли у найавантюрніших головах п’яно-хвацьке "можем повторить" поступиться примирливому, але твердому - "Ніколи знову", - зауважив Таран.

Міністр нагадує, що у ці травневі дні українці з глибокою повагою згадують тих, хто переміг нацизм - "найстрашнішу чуму минулого століття".

"Схиляємо голови у пошані перед усіма, хто, не шкодуючи себе, зупинив Другу світову війну та приніс мир і надію. Маємо пам’ятати кожного, хто боровся з нацизмом. Пам’ятати мирних жителів, у яких війна забирала життя, здоров’я, дах над головою, близьких і рідних, майбутнє. Пам’ятати, що жертвами Другої світової стали понад вісім мільйонів українців. Пам’ятати, що за шість років війни загинув кожен п’ятий наш співвітчизник", - сказав Таран.

Він також наголосив, що важливо не забувати та називати тих, хто розв’язав одне з найбільших кровопролить 20-го століття.

"Тоталітарні режими ставили свої геополітичні інтереси вище прав і свобод людини, а нерішучість і слабкість міжнародної спільноти стимулювали тиранів до злочинів планетарного масштабу. Людство після Другої світової виносило уроки і вчилося розуміти, що проблеми, якими б складними вони не були, не можна вирішувати збройним шляхом, агресією та анексіями. Такого більше не повинно повторитися", - додав він.

Як відомо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди цього дня в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування. Однак на вимогу Кремля 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом (о 00:43 9 травня за московським), у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини». По своїй суті він підтвердив аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню – 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

Читайте також: День пам’яті та День перемоги: як ставляться українці до вшанування цих дат

У листопаді 2004 року рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. В резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні – 8 і 9 травня – як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

Асамблея також підкреслила, що ця історична подія підготувала умови для створення Організації Об’єднаних Націй, покликаної позбавити майбутні покоління від лихоліття війни, і закликала держави-члени ООН об’єднати зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Цей день встановлений задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».

Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

До Дня пам’яті та примирення 8 травня та до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня Український інститут національної пам’яті продовжує всеукраїнську безстрокову акцію «Родинні історії війни», започатковану у 2020 році. Минулого року на неї відгукнулися десятки людей, і близько 100 родинних історій було викладено у соцмережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-