Політв'язня Марченка могли етапувати в Росії без життєво необхідних ліків - дружина

Політв'язня Марченка могли етапувати в Росії без життєво необхідних ліків - дружина

Укрінформ
Український політв'язень в РФ Олександр Марченко, якому п'ять років тому видалили щитовидну залозу, був етапований, імовірно, не отримавши доступу до життєво необхідних йому ліків.

Про це повідомила Укрінформу дружина політв'язня Катерина Марченко.

«Саша, який після вироку перебував у Краснодарі в СІЗО-5, 6 квітня був переведений до СІЗО-1. На новому місці його помістили в спецблок, в якому він не мав доступу до своїх речей, у тому числі таблеток, які потрібно приймати у зв'язку з тим, що за онкологічними показаннями йому видалили щитовидну залозу», - розповіла дружина політв'язня.

За її словами, про це стало відомо 12 квітня, коли Марченка відвідав адвокат. 13 квітня Катерина написала в СІЗО-1, а наступного дня отримала відповідь, що її чоловіка там уже немає.

Читайте також: Апеляцію на вирок в'язню Кремля Марченку не розглядають уже два місяці

«З цього можна зробити висновок, що Сашу етапували. І, ймовірно, без таблеток. Після цього я спеціально консультувалася з нашим ендокринологом. Він сказав, що після 7 днів без цих таблеток ситуація може бути життєво небезпечною для пацієнта. Це загрожує гормональним збоєм. Адже вже минуло 13 днів. І скільки ще триватиме етапування - невідомо», - пояснює дружина політв'язня.

Вона звертається до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з проханням негайно звернутися до російської сторони, щоб прояснити ситуацію і не допустити загрози життю українського політв'язня.

У 2016 році Олександру Марченку видалили щитовидну залозу. За приписом лікаря йому кожні три місяці потрібно проводити обстеження на гормони. Результати подібних аналізів, зроблених пів року тому, наразі невідомі.

Як повідомлялося, 17 грудня 2018 року Олександра Марченка затримало «МДБ ДНР». 2 місяці Марченко перебував у донецькій «Ізоляції», де, за його словами, зазнав тортур. Згодом чоловіка відвезли на неконтрольовану ділянку кордону України і РФ і передали представникам ФСБ Росії. Ще майже два з половиною місяця його тримали в депортаційному центрі Краснодарського краю.

Читайте також: Політв'язень в РФ Марченко написав дружині, що «судові засідання схожі на цирк»

Кримінальну справу проти Марченка було порушено 30 квітня 2019 року за обвинуваченням у приготуванні до придбання і незаконного переміщення з території Росії продукції військового призначення, а також у шпигунстві.

26 листопада 2020 року Марченко був засуджений в РФ до 10 років позбавлення волі.

У грудні 2019 року правозахисний центр «Меморіал» визнав його політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-