Українського мовлення позбавлені 30-40% прикордонних територій - Резніков

Українського мовлення позбавлені 30-40% прикордонних територій - Резніков

Укрінформ
Перехід з аналогового на цифрове мовлення призвів до того, що на прикордонних територіях від 30 до 40% населення залишилися без українського мовлення.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков під час слухання у парламентському Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо сьогодні супутникове, цифрове, аналогове телевізійне мовлення. Крім того, маємо кабельні мережі та інтернет. Ми маємо радіомовлення в різних хвильових діапазонах. Внаслідок кодування провідних українських телеканалів, кодування супутникового сигналу тимчасово окуповані території позбавлені можливості дивитися найбільш рейтингові українські телеканали. Частина телеканалів зробили свої некодовані версії, щоб зменшити ці ризики, але, на жаль, це технічно так зроблено, що люди не в змозі їх знайти. По-друге, відбувся перехід на цифрове наземне мовлення, але це призвело до того, що якраз на прикордонних та прилеглих до зони конфлікту територіях від 30 до 40% людей залишилися без українського ефірного мовлення», - сказав Резніков.

Він додав, що це сталося, зокрема, через те, що єдиний монополіст, який забезпечує розповсюдження сигналу - компанія «Зеонбуд», яка мала ліцензійні зобов’язання змінити модуляцію, щоб забезпечити потрапляння сигналу до кінцевого споживача, не виконала ліцензійні зобов’язання.

Читайте також: Монополіста цифрового телебачення «Зеонбуд» перевірять - Радбез

Резніков також зазначив, що оскільки було згорнуто аналогове мовлення, Україна втратила частину впливу і втрачає його далі, відкриваючи простір для російського сигналу. Про це свідчить інформація з прикордонних регіонів - Чернігівщини, Харківщини, Донеччини, Херсонщини, Одещини, додав він.

«В районах, прилеглих до зони конфлікту, інформаційне протистояння в останні 7 років будувалося в логіці гонки озброєнь. Вони здійснюють мовлення, ми ставимо глушилки і глушимо. Вони у відповідь встановлюють більш потужні передавачі, використовують рельєфні переваги і відповідно продовжують здійснювати мовлення. Відповідно, і у них телевежі, і ми намагаємося будувати свої, але це постійна гонка озброєнь, гонка капіталів. При цьому якраз сьогодні спостерігається зростання попиту на супутниковий пакет, який насичений безкоштовними російськими телеканалами», - зауважив віцепрем’єр.

Резніков додав, що забезпечення стабільного мовлення на тимчасово окупованих територіях є однією із складових досягнення інформаційного суверенітету.

«Забезпечення стабільного мовлення на тимчасово окупованих територіях, які прилеглі до фронту, а також прикордонної території України – це одна з найважливіших складових забезпечення інформаційного суверенітету нашої держави. Саме на цих територіях - ця інформаційна війна, яку веде проти України Російська Федерація як держава-окупант. Це і спричиняє якраз найбільші ризики і руйнування. Спочатку інформаційні, які тягнуть за собою як наслідок вже фізичні руйнування. Це і є якраз війна тотальна і всеохопна. Я би наважився сказати, що Україна є першою в світі країною, яка є об’єктом такої тотальної агресії. Ми якраз та країна, як знаходиться на передовій сучасної гібридної війни», - сказав Резніков.

Він зазначив, що саме тому Україні треба шукати комплексні рішення, які в нашій конкретній ситуації дозволять зупинити і здолати ворога і дати напрацювання іншому цивілізованому світу, який сьогодні спостерігає, на жаль, іноді пасивно, за перебігом цієї війни.

Читайте також: Потураєв: Ми не програємо інформаційну війну, але так і не вибудували систему захисту

«Я нагадаю, що війна якраз триває не на сході України, вона триває на сході Європи», - наголосив віцепрем’єр.

Резніков зазначив, що сьогодні важливе ресурсне, а саме: законодавче нормативно-правове забезпечення на шляху до інформаційного суверенітету.

«Що сьогодні дуже важливо. Управління і забезпечення інформаційної оборони, захист інформаційного суверенітету у нас до цього часу відбувався за лекалами мирного часу, а у нас триває війна. Тому потрібно діяти за логікою військового режиму - гнучко, швидко, оперативно, нестандартно. Наприклад, сьогодні Росія активізує розвиток локальних мовників на окупованих територіях. Вони розповсюджують наративи «русского міра», включаючи туди локальну проблематику. Відповіддю може бути на це підтримка нами наших локальних мовників», - вважає він.

На його переконання, канали в Слов’янську, Сєверодонецьку, Маріуполі, Краматорську точно розуміють місцеву аудиторію і знають, що треба донести до людей, які проживають з обох боків лінії фронту.

«Те ж саме стосується каналу АТR або каналу «Чорноморка», які змушені були переїхати з окупованого Криму, із Севастополя. У них є ресурс, контент, інтелект. Але ресурсу фінансового, щоб змагатися з російською пропагандою, у них немає. Треба розуміти, що мовлення на окуповані території не є комерційно вигідним, і держава нарешті повинна зрозуміти, що потрібно впровадити політику державної підтримки, а саме гранти», - зазначив Резніков.

Він зауважив, що сьогодні для підтримки мовлення в цілому на всі окуповані території – і на Крим із Севастополем, і ОРДЛО - профільне міністерство отримало в бюджеті 50 млн грн.

«Звісно, ми сьогодні їх спрямуємо на підтримку всіх мовників через процедуру відкритих закупівель. І вже в квітні ми оголосимо перші тендерні закупівлі. Але потрібно знайти можливість прозоро надавати різні форми такої підтримки. Наприклад, чисто експлуатаційну – це доставка сигналу, сплата оренди, часткове фінансування зарплат журналістів та інших членів команди того чи іншого мовника. А друга форма такої підтримки може бути конкурентна – це коли держава в особі уповноваженого органа буде закуповувати відповідний конкурентний контент, який потрібний для впливу, для контрреакції сусіда-агресора», - наголосив Резніков.

Читайте також: Зеленський призначив очільницю Центру протидії дезінформації

Як повідомлялося, 1 березня 2020 року розпочав мовлення державний цілодобовий розважально-інформаційний телеканал "Дом". Він був створений для об'єктивного інформування українців, які опинилися в окупації, про ситуацію в Україні, світі та в їхніх тимчасово окупованих районах.

Наразі телеканал має два види покриття: ефірне та супутникове.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-