Експерт сказав, що треба, аби в Україні запрацював суд присяжних

Експерт сказав, що треба, аби в Україні запрацював суд присяжних

Укрінформ
Інститут суду присяжних міг би дати імпульс для розвитку правосуддя в Україні, утім зараз він не працює, і немає політичної волі для його повноцінного запуску.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив дослідник реформи кримінального судочинства та моделі запровадження суду присяжних, у недавньому минулому – викладач Острозької академії, адвокат, який брав участь в одному з перших процесів у суді присяжних в Україні, Сергій Оверчук.

«Щоб запустити суд присяжних, починати треба з елементарного: збільшити перелік кримінальних проваджень, де можуть брати участь присяжні та колегії професійних суддів, потрібно внести відповідні зміни до КПК щодо розширення кола справ, підсудних суду присяжних… У разі впровадження класичної форми суду присяжних слід переписати параграф КПК, який регламентує провадження в цьому суді, в тому числі відповідні норми закону «Про судоустрій і статус суддів», - заявив Оверчук.

Читайте також: Малюська переконаний, що суд присяжних в Україні запрацює

Утім, на думку експерта, «більшість суддів вважають, що вони здатні самостійно розглянути будь-яке провадження. Тому в судовому корпусі не популярні ідеї розширення колегіальних засад, тим більше – допуск представників народу до участі у правосудді».

Оверчук зауважив, що суд присяжних «стимулює судочинство, кримінальний процес у цілому. Рішення суду присяжних викликає більшу довіру серед населення, ніж просто одного чи трьох суддів».

Водночас, на думку експерта, запровадження суду присяжних «нікому особливо не вигідно».

«Я багато на цю тему говорив із суддями, прокурорами, а іноді й адвокатами – і вони в значній більшості не приховують, що їм не до душі існування такого ефективного інструменту правосуддя», - зауважив Оверчук.

За його словами, «прокуратура мовчить, бо у випадку існування суду присяжних доведеться серйозно працювати»: збирати належні докази із застосуванням лише законних процесуальних дій, а згодом доводити їх переконливість перед 12 звичайними громадянами. «І я знаю, що присяжні цікавляться, досліджують докази, ставлять запитання, дуже активно поводяться, навіть активніше іноді, ніж судді. І тоді дійсно доведеться готувати всю доказову базу для суду, плюс я вже мовчу про судові дебати, участь в яких виявляє справжню майстерність юриста. Ті, хто заробляє шалені гроші так званим рєшаловом, тобто у позапроцесуальний спосіб, розумієте. Тоді стане важче вплинути, вирішити це питання у «звичний» спосіб. А зараз легше домовитися з одним суддею», - сказав експерт.

Читайте також: Зеленському передали Стратегію розвитку судової системи до 2025 року

Оверчук переконує, що такий суд підвищує авторитет судової влади. «От згадайте, як зазвичай говорять про ці судові процеси, згадайте американські фільми та судових репортерів, які ведуть репортажі з цих відомих процесів. Це справді театр, деякою мірою, так, але це все ж таки одна з форм правосуддя, не найдосконаліша, але одна з найкращих. Це як демократія, так, не найкраща форма, але кращої немає. Запровадження суду присяжних могло б стати ракетним паливом, драйвером для нашої судової системи», - сказав він.

Як повідомлялося, про запровадження в Україні інституту суду присяжних йшлося під час обговорення Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки, яка була представлена Президенту Володимиру Зеленському 18 лютого. Глава держави заявив, що реформування судової гілки влади без суду присяжних неможливе.

1 березня Зеленський на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» повідомив, що влада вже напрацювала два законопроєкти щодо запуску роботи суду присяжних в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-