Природно-заповідний фонд має становити 30% від території України – депутатка

Природно-заповідний фонд має становити 30% від території України – депутатка

Укрінформ
Відповідно до європейської програми збереження біологічного різноманіття, Україна до 2030 року має збільшити територію природно-заповідного фонду з 6,7% від загальної площі країни до 30%.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила народний депутат України, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова під час пресконференції “Законопроєкт 2194: загрози для природи під час земельної реформи”.

“Оскільки Україна всіляко підтримує Зелений європейський курс, бере участь у програмі збереження біорізноманіття, природно-заповідний фонду до 2030 року треба збільшити до 30% від площі країни. А у 2019 році Україна природно-заповідні території займали лише 6,7% площ”, - заявила Овчинникова.

Читайте також: Статусом природно-заповідного фонду треба захистити 15% територій – Міндовкілля

Вона зазначила, що наразі українське законодавство може мати протиріччя, які заважатимуть переведенню земель у природно-заповідний фонд. За її словами, норми вже підписаного Президентом України закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель», який набере чинності 17 липня 2021 року, та положення законопроєкту №2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” дозволяють сільським радам самостійно визначати цільове призначення лісових ділянок. А, оскільки більшість лісових ділянок не внесені до земельного кадастру, сільради, вважає Овчинникова, зможуть їх використовувати, як заманеться. Наразі, стверджує вона, вже відчувається спротив місцевих рад переведенню земель у природно-заповідний фонд.

“Коли Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів намагається погодити це питання з місцевими радами, то стикається з тим, що сільради не погоджують цільове призначення ділянки. Дуже багато указів про відведенню земель до природно-заповідного фонду чекають на підпис Президента. Якщо ж законопроєкт №2194 вступить в силу, то всі ці укази треба буде заново узгоджувати із сільськими радами. Тобто ми повертаємось на рік назад”, - заявила народний депутат.

Вона додала, що дуже багато було зроблено для того, щоб захистити ту чи іншу територію і надати їй статус природно-заповідної. Але через проблему погодження з сільськими радами збільшити відсоток природно-заповідного фонду на території України стане нереально. Тому вона звертається до народних депутатів з проханням підтримати природоохоронні правки до законопроєкту №2194.

Читайте також: Рубки лісу і забудови узбережжя України відстежуватимуть через супутник

Як повідомлялося, законопроєкт №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” передано на повторне друге читання. Очікується, що незабаром його буде винесено на голосування до Верховної Ради. Законопроєктом передбачається передача земель державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-