Статусом природно-заповідного фонду треба захистити 15% територій – Міндовкілля

Статусом природно-заповідного фонду треба захистити 15% територій – Міндовкілля

Укрінформ
У найближчі роки треба зробити так, щоб 15 % територій України перебували під природно-заповідним фондом.

Про це сказав перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас показники, які потребують суттєвого збільшення. Наприклад, у нас 6,7% території України знаходиться під природно-заповідним фондом. Для порівняння, нова адміністрація Білого дому заявила про мега амбітний план - до 2030 року перевести 30% територій США під природно-заповідний фонд. У нас теж має бути амбітна ціль, ми її собі встановили, у найближчі роки ми повинні дійти до показника в 15% від територій України, які захищено статусом природно-заповідного фонду", - сказав Боруховський.

Він зазначив, що в Україні є 77 природних парків, з яких 52 перебувають у відомстві Міндовкілля. За його словами, потрібно зібрати всі національні парки під одним міністерством, яке зможе ефективно управляти й розвивати цей напрямок.

Як повідомлялося, за даними Міндовкілля, у 2020 році указами Президента України до територій природно-заповідного фонду було віднесено ландшафтний заказник "Кручі" в Донецькій області, ботанічний заказник "Долина ірисів" на Закарпатті, парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва "Адамівка" у Львівській області. Також було створено національний природний парк "Королівські Бескиди" на Львівщині. Отже, цими рішеннями до природно-заповідних територій додалось ще понад 9 тис. га цінних земель.

Читайте також: Україні треба створити засади для управління хімічною безпекою - Міндовкілля

Наразі на розгляді в Офісі Президента перебуває три проєкти указів про зміну меж національного природного парку "Верховинський" в Івано-Франківській області, "Карпатського біосферного заповідника", національного природного парку "Меотида" у Донецькій області. Це майже на 11 тис. га збільшить нові природні заповідні території.

Також уже погоджено з міністерствами й відомствами проєкти указів Президента щодо утворення національного природного парку "Куяльницький" в Одеській області, національного природного парку "Пуща Радзивіла" у Рівненській області, розширення території національного природного парку "Вижницький" у Чернівецькій області та ботанічного заказника "Староманзирський" на Одещині.

Крім цього, у Міндовкіллі вже підготовлений проєкт указу Президента про створення національного природного парку "Холодний Яр".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-