Україні треба створити засади для управління хімічною безпекою - Міндовкілля

Україні треба створити засади для управління хімічною безпекою - Міндовкілля

Укрінформ
В Україні працює майже 5,7 тис. хімічних підприємств, серед яких 600 – об’єкти, де зберігається або використовується 200 тис. тонн небезпечних хімічних речовин, тому важливо створити фундаментальні засади для управління хімічною безпекою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міндовкілля.

Зазначається, що сьогодні ризики від такої діяльності недооцінені, а причина у недосконалості чинного законодавства. Прогалини та фрагментарне регулювання, а ще відсутність вільного доступу громадськості і науковців до інформації про небезпечні властивості хімічних речовин, створюють загрози для здоров’я людей та природних екосистем.

«На сьогодні в Україні відсутнє комплексне правове регулювання питань хімічної безпеки. Навіть ртуть де-юре не визнана небезпечною хімічною речовиною. Тож в разі неналежного поводження з нею або незаконного використання, притягти до відповідальності суб’єкта господарювання на практиці складно», - розповів заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець під час публічного обговорення законопроєкту «Про хімічну безпеку».

Читайте також: «Зелена стратегія» ЄС має перетворитися на життєву філософію для українців – посол Точицький

За його словами, споживання хімічної продукції в Україні сягає 10–12 млрд доларів щороку, не враховуючи речовини, які імпортуються і також використовуються у побуті.

Водночас розвиток технологій супроводжується розробкою, синтезом та використанням у промисловості нових хімічних сполук, небезпека яких невизначена. У складі різноманітної продукції вони потрапляють у різні сфери життєдіяльності та побуту людини.

"Тож Україні важливо створити фундаментальні засади для управління хімічною безпекою. Міндовкілля спільно з ОБСЄ підготували проєкт рамкового закону «Про хімічну безпеку». Розроблення такого документу було включено у Програму діяльності Кабінету Міністрів України та План пріоритетних дій Уряду на 2020 рік", - повідомляють у Міндовкіллі.

Читайте також: У Мінінфраструктури розробили план переходу на екотранспорт до 2030 року

Як повідомляв Укрінформ, Державне космічне агентство України (ДКА) і Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України домовилися про співпрацю з метою встановлення порушень в екологічній сфері та попередження значних зловживань.

Згідно з домовленостями, незаконні рубки лісу, видобуток корисних копалин, стихійні сміттєзвалища, а також забудови узбережжя водойм відтепер будуть відстежуватися за допомогою аерокосмічної зйомки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-