СБУ торік заблокувала в соцмережах тисячі спільнот і ботоферм, які працювали на Росію

СБУ торік заблокувала в соцмережах тисячі спільнот і ботоферм, які працювали на Росію

Укрінформ
У складі спецслужб РФ діють підрозділи, які ведуть підривну інформаційну війну в Україні: лише за минулий рік СБУ ліквідувала 2,5 тис. спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 ботоферм з потужністю понад 60 тис. акаунтів, які координувалися з Росії.

Про це заявив співробітник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк під час виступу на всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У складі спецслужб Російської Федерації, як, до речі, і в складі багатьох інших спецслужб іноземних держав, діють спеціальні підрозділи, безпосередньо функціональним завданням яких є створення сталих позицій впливу в інформаційному просторі, проведення інформаційних операцій, спеціальних інформаційних акцій, в тому числі підривних та деструктивних. Більше того, є визначені підрозділи, спеціалізація яких конкретно – Україна. Тобто це їхня робота, люди отримують за це заробітну плату, люди отримують відповідне фінансування, відповідні інші засоби – це можуть бути державні та формально недержавні інформаційні та медіаресурси. За цю роботу вони відповідають та звітують», – повідомив Вітюк.

Читайте також: «Шпигунська війна» Росії в Україні. Подробиці

Він також відзначив, що в умовах гібридної війни інформаційна агресія, що організовується та координується вказаними російськими підрозділами, зростає в рази. Ці підрозділи відомі Службі безпеки України, регулярно отримуються дані, що підтверджують їхню підривну діяльність та які лягають в матеріали контррозвідувальної діяльності та кримінальних проваджень.

«Ми відмічаємо на сьогодні, що весь інформаційний простір України стає плацдармом, а інструментами стають телеканали, інформаційні портали, вебресурси, поштові сервіси, Телеграм-канали, так звані фабрики тролів, блогери, спільноти в соцмережах та ін. СБУ чітко розуміє ту межу, після перетину якої необхідно рішуче діяти, і для нас комплексний захист інформаційної безпеки – це повсякденна системна робота», – запевнив Вітюк.

Читайте також: Окупація Криму і Донбасу: СБУ відкрила майже 23 тисячі справ за злочини проти України

За інформацією Департаменту кібербезпеки СБУ, протягом 2020 року правоохоронці викрили та заблокували діяльність більше тисяч ворожих спільнот та акаунтів.

«Лише за 2020 рік нами заблоковано понад 2,5 тис. спільнот у соціальних мережах з мільйонною аудиторією, нами заблоковано діяльність понад 20 ботоферм з потужністю більш ніж 60 тис. акаунтів, нами нейтралізовано понад 600 кібератак та кіберінцидентів на інформаційні ресурси органів державної влади, припинено діяльність 20 угруповань, причетних до таких атак, і стосовно певних з них отримана конкретна доказова база, що свідчить про те, що їхня діяльність координувалась саме з Російської Федерації. Оголошено про підозри певним блогерам та організаторам Телеграм-каналів за статтею 111 «Державна зрада» та ст.161 «Порушення рівноправності громадян», – повідомив Вітюк.

Представник СБУ розповів, що Російська Федерація ставить за мету охопити максимальну аудиторію в Україні, іноді використовуючи для впливу законні методи. Зокрема, на певних порталах роздмухується тема невдоволення владою, державними інститутами влади, що притаманне будь-якому суспільству у світі, однак є більш екстремістські напрями, коли порушуються питання суперечностей між Заходом та Сходом, що Крим – це начебто не Україна, що необхідно «зносити владу» тощо.

Вітюк запевнив, що СБУ конкретно знає, хто розкручує ці канали та яким чином вони координуються.

Він також окреслив проблеми, які на сьогодні потребують врегулювання. Зокрема, йдеться про відсутність механізму блокування ворожих медіаресурсів, проблеми із взаємодією зі світовими ІТ-гігантами, які часом відмовляються співпрацювати з Україною та ін.

Водночас Вітюк запевнив, що співпраця з РНБО дозволяє поступово викорінювати шкідливі інформаційні ресурси, та анонсував наступні кроки спецслужб.

«Найближчим часом будуть більш вагомі, більш помітні результати в боротьбі з негативною злоякісною пропагандою, не зачіпаючи при цьому здорову інформаційну та, зокрема, журналістську спільноту», - пообіцяв посадовець.

Читайте також: СБУ блокувала на Львівщині «ботоферми», якими керували з РФ

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їхнього власника – народного депутата Тараса Козака (ОПЗЖ). Санкції передбачають анулювання ліцензій цих проросійських телеканалів.

За словами прессекретаря Президента Юлії Мендель, запровадження санкцій щодо телеканалів пов'язане з їхнім фінансуванням із Росії. Вона також заявила, що блокування цих каналів не має нічого спільного з наступом на свободу слова, тому що вони стали інструментом пропаганди, який використовується в інтересах держави-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-