За кожним щепленим закріплюють другу дозу COVID-вакцини - Шмигаль

За кожним щепленим закріплюють другу дозу COVID-вакцини - Шмигаль

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що за кожним провакцинованим від COVID-19 одразу закріплюють другу дозу.

Як передає Укрінформ, про це він сказав на пресконфренції за підсумками року роботи уряду.

«Ви бачите, що в більшості країн світу йде відкладення термінів, які встановлені контрактами по поставках вакцини, це проблема для розвинутих країн світу, тому що вони очікували, перші вакцинації відбулись, другі дози не приїхали вчасно. Це спричиняє скандали. Ми враховуєм всі ці помилки, дуже уважно зараз розплановуємо наші вакцинування, за кожною людиною закріплюємо одразу дві дози... Ми не будемо ризикувати, коли перший раз провакцинували, через 21 день якийсь зрив терміну і людина не розуміє, як бути далі», - сказав Шмигаль.

Читайте також: Україна уклала угоди про нерозголошення з шістьма виробниками вакцин - Шмигаль

Він додав, що вже ведуться перемовини щодо постачання ще однієї вакцини.

Водночас Прем'єр зауважив, що поки не йде мова про укладання контрактів на постачання вакцин на 2023 рік і далі.

«Ми бачимо 2021 рік, ми бачимо 3-4 квартал, там додатково ведуться перемовини, уточнюються терміни поставки», - сказав він.

Шмигаль наголосив, що із збільшенням нових розробок вакцин проти COVID-19 відповіно змінюються і ціни, тому держава має віднайти баланс між забезпеченням необхідної кількості вакцин зараз і ціновими пропозиціями.

«Ми не маємо права їх (ціни - ред.) розголошувати, але з плином часу і появою більшої кількості вакцин, збільшенням конкуренції, ціна теж знижується. ... А оскільки ми говоримо, що Україна має змогу і хоче провакцинувати, згідно етапності, всіх бажаючих, то це питання вже ефективності використання державних коштів. Тут також хочеться знайти баланс - з однієї сторони вчасно все привезти, з другої - не переплатити за це більше, ніж платять інші країни», - сказав він.

Читайте також: Як звести до мінімуму утилізацію вакцин: Прем’єр каже, що Україна знайшла спосіб

Як повідомлялося, Україна розпочала вакцинацію 24 лютого 2021 року вакциною Covishield, виготовленою в Індії за ліцензією Oxford/AstraZeneca. Станом на 2 березня першу дозу вакцини отримали 4 905 осіб.

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Вакцинація проти COVID-19, згідно з Національним планом щеплення, проводитиметься в п’ять етапів. На першому мають бути вакциновані медики, які працюють у лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

З 1 березня є можливість записатися до списку очікування на вакцинацію через портал «Дія», через мобільний застосунок «Дія» або через національний контактцентр МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-