Посольство України в Італії заперечує закиди ЗМІ про «приховування доказів» у справі Марківа

Посольство України в Італії заперечує закиди ЗМІ про «приховування доказів» у справі Марківа

Укрінформ
Посольство України в Італії спростовує звинувачення на адресу України у нібито приховуванні доказів у справі про загибель італійського фоторепортера Андреа Роккеллі, у якій був обвинувачений нацгвардієць Віталій Марків, викладені у статті видання La Stampa.

Про це йдеться у зверненні посла України на адресу головного редактора цього видання з приводу публікації, автор якої «вдається до маніпулятивних інсинуацій та дискредитації українських захисників», передає Укрінформ з посиланням на заяву посольства у Фейсбуці.

«Упереджені та необ’єктивні закиди на адресу України щодо нібито «приховування доказів» для встановлення винних у смерті італійського фоторепортера Андреа Рокеллі не відповідають дійсності та компрометують українські компетентні органи», - наголошують у диппредставництві.

Як заявили у посольстві, українська сторона не лише багато разів запрошувала до співпраці італійських правоохоронців, а й продовжує працювати над встановленням справжніх винних у загибелі журналістів під окупованим російськими терористами Слов’янськом наприкінці травня 2014 року.

Читайте також: Італійські журналісти в зоні ООС знімали фільм за участю Марківа

Водночас, зазначається у заяві, у межах судового розгляду справи українського нацгвардійця Віталія Марківа сторона обвинувачення не надала жодних переконливих доказів того, що журналісти загинули саме внаслідок вогню з українського боку.

«Шкода, що замість незаангажованого розслідування, у тому числі й російського сліду у цій справі, ми стаємо свідками чергової хвилі брудної кампанії проти Української держави. Сподіваємось, що редакція видання нас почує та опублікує позицію посольства з метою, насамперед, надання італійському читацькому загалу неупередженої та збалансованої інформації. Українська сторона завжди відкрита до діалогу, у т.ч. спільного розслідування з італійськими правоохоронцями, для встановлення справжніх винних у цій трагедії», - зауважили у посольстві.

Як повідомлялося, 30 червня 2017 року у Італії затримали нацгвардійця Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Рокеллі і його перекладача Миронова у Слов'янську в травні 2014 року.

12 липня 2019 року суд міста Павія засудив Марківа до 24 років позбавлення волі.

Читайте також: Віталій Марків, український військовослужбовець Національної гвардії України

У серпні 2020 року Національна поліція України в межах розслідування кримінального провадження за фактом загибелі італійського фотокореспондента провела низку слідчих дій на місці подій, у Слов’янську і на горі Карачун та отримала докази невинуватості Марківа.

3 листопада 2020 року Апеляційний суд Мілана повністю виправдав Марківа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-