Авіатроща МАУ: Україна розраховує на компенсації від Ірану впродовж 5 років - Єнін

Авіатроща МАУ: Україна розраховує на компенсації від Ірану впродовж 5 років - Єнін

Укрінформ
Україна розраховує впродовж 5 років добитися від Ірану виплати компенсацій за знищення ракетою пасажирського літака авіакомпанії МАУ.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» повідомив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін, передає Укрінформ.

«Ми перебуваємо на стороні правди, за нами сила аргументів і норм міжнародного права. Раніше чи пізніше справедливість буде відновлено, і я більш ніж упевнений, що всі винні будуть притягнені до відповідальності, а іранська сторона виплатить належні компенсації родичам загиблих, авіакомпанії та державі Україна», - наголосив він.

На запитання, на який термін розраховує МЗС, Єнін відповів: «Надзвичайно важко прогнозувати подальший перебіг обставин, беручи до уваги зокрема і внутрішньополітичні події в Ірані… Можемо посилатися на ту практику, яка склалася на сьогоднішній момент. Середній термін переговорних процесів у досудовому порядку триває від 2 до 5 років. Якщо ми говоримо про судові перспективи, там календар починається від 5 до 10 років. Дуже сподіваємося врегулювати це питання в досудовому порядку. Всі зусилля української дипломатії і наших партнерів з коаліції зосереджені саме на результативному проведенні переговорів з іранською стороною».

Читайте також: Авіатроща МАУ: лише Ірану здається, що проблема майже залагоджена – Єнін

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня 2020 року в Ірані був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада 11 січня, після кількох днів заперечень, визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року повідомив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака й має до кінця лютого підготувати свої зауваження.

Читайте також: Авіатроща МАУ: Україна дослідить аудіо з імовірною участю глави МЗС Ірану

16 лютого Кулеба заявив, що Україна розраховує максимально швидко отримати від Канади аудіозапис з імовірною участю глави МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа, в якому йдеться про те, що літак рейсу PS752 збили навмисно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-