Україна сьогодні відзначає День Соборності

Україна сьогодні відзначає День Соборності

Укрінформ
В Україні 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, щорічно відзначається День Соборності.

Це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави, передає Укрінформ.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель, в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, в єдину соборну Українську державу.

Читайте також: День Соборності: які заходи пройдуть у Києві

У тексті Акта Злуки ішлося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Однак тоді об’єднання України відбулося суто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту злуки більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина - Закарпаття.

Читайте також: Стартував віртуальний «Ланцюг Соборності» між Києвом і Сімферополем

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехо-Словаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність українського народу, а День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щороку.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль привітав українців зі святом. Текст привітання він оприлюднив у Фейсбуці.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України…» Ці слова урочисто прозвучали над тисячами українців, що 22 січня 1919 року зібралися на Софійській площі в Києві для відзначення річниці проголошення незалежної Української Народної Республіки. Ці слова знаменували об’єднання українського народу, Акт злуки між УНР і Західноукраїнською Народною Республікою», - нагадав Шмигаль.

За його словами, проголошення IV Універсалу та Акту злуки стали основоположними подіями для формування незалежної, соборної України. Українці показали яскравий приклад демократичного об’єднання та довели, що національна єдність є рушійною силою успішного спротиву зовнішньому агресору. «31 рік тому мільйони українців вкотре продемонстрували єдність та бажання жити в соборній, неподільній країні, утворивши безперервний «живий ланцюг» від Києва до Львова. І я переконаний, що ми перевершимо це досягнення, створивши «живий ланцюг» від Києва до Севастополя, від Львова до Донецька й Луганська. Цим ми ознаменуємо Другий День Соборності України, коли мільйони українців почують слова: «Однині воєдино зливаються роками одірвані одна від одної частини єдиної України…» З Днем Соборності України», - привітав глава уряду.

Єрмак у День Соборності заявив, що політикам треба припинити роз‘єднувати українців. Про це він зазначив у вітанні, опублікованому у Фейсбуці.

"В цей день особливо хочеться нагадати різним політичним силам, як важливо припинити роз‘єднувати українців словами та діями", - підкреслив Єрмак.

Очільник ОП зауважив, що цього дня 1919 року на Софійській площі в Києві прозвучали такі слова: «Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу…».

На його думку, саме тоді ми показали силу українського народу, єдиного та нероздільного, народу, який об‘єднався в пориві до свободи, народу, що прагне жити в демократичній країні, і хоче миру на власній великій землі.

"У день святкування формуються живі ланцюги, які утворюють люди, взявшись за руки. На жаль, через пандемію сьогодні можна створити тільки ланцюг думок та прагнень. Втім, це не повинно заважати нам: давайте подумаємо сьогодні, що для нас означає єдність та сила великої України. Перед нами ще багато викликів, але разом ми зможемо все. Бо разом – ми сила! З Днем Соборності України!", - привітав Єрмак.

Текст привітання Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з’явився на офіційному сайті парламенту.

У привітанні наголошується, що Акт злуки, який об’єднав Українську Народну Республіку та Західноукраїнську Народну Республіку в єдину державу «був не тільки важливим юридичним документом, він підтвердив бажання українців об’єднатися та жити разом в єдиній та самостійній державі».

«Нам довелося пройти нелегкий шлях, аби Україна стала незалежною та суверенною. Багато років по тому, з моменту проголошення Акта Злуки перед нами знову стоїть чимало викликів. Проте я впевнений, завдяки спільним зусиллям ми зможемо їх подолати. Наша сила - в єдності! І саме це допоможе нам створити краще майбутнє для наступних поколінь!», - наголошується у привітанні Разумкова.

Читайте також: «Досить розділень»: Зеленський привітав українців з Днем Соборності

Єдність народу є важливим фактором для творення успішної суверенної держави,  написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, вітаючи у Телеграмі українців з важливим днем в історії держави – Днем Соборності.

«Єдність народу – важливий фактор для творення успішної суверенної держави. Національна пам’ять, про яку сьогодні йдеться, дуже тісно пов’язана зі спадщиною українського народу, культурою та спроможністю протистояти зовнішнім загрозам, у наш час – переважно інформаційним», - зазначив Ткаченко.

На його переконання, реальні речі, які оточують нас, безцінні пам’ятки історії та культури – палаци, замки, музеї, театри, старовинні міста, – все це є свідченням, що ми живемо тут, у Європі, завжди. Це неможливо перекреслити. Це пам’ять, яка робить нас самими собою: людьми, для яких свобода є визначальною.

«Культура об’єднує людей без примусу та насильства. Це м’яка сила, що запрошує до співдії у творчості, надихає та окриляє», - вважає глава МКІП.

Водночас він додав, що є багато зацікавлених зовні та всередині, які прагнуть, аби українці забули про славні походи, великі перемоги, блискучі шедеври, які ми творили протягом століть. Щоб такі імена, як Сагайдачний, Пінзель, Кошиць, Гоголь, Малевич, Горська, Корольов, Русова, Сікорський, Маркус та інші були чи забуті чи вирвані з нашого контексту. Щоб люди втратили гордість за них і за себе, щоб втратили надію і натхнення. «Цього не можна допустити, бо вони - частина нас, нашої великої української європейської родини», - підкреслив він.

Саме тому, додав урядовець, «Велика Реставрація» – це потужний проєкт, який виходить із цієї логіки та пов’язує нас як з минулим, так і майбутнім. Влада не просто відновлює матеріальні речі, але знову складає пазл власної історії, загальне бачення того, ким ми є і ким завжди були та будемо. «Ми хочемо залучити до цього творчу молодь, яка бачить серйозність наших дій і що це дійсно цікаво. Що тут є місце для цифрових технологій, доповненої реальності та сторітелінгу», - додав міністр.

Ткаченко вважає, що потрібно робити реальні видимі кроки: інвестувати ресурси, створювати інфраструктуру, вплітати історичні контексти і славні сторінки минулого у туристичні маршрути. Це і робочі місця, і надходження у бюджет, і зміцнення спроможності громад, і посилення мобільності людей.

«Держава повинна берегти свою національну пам’ять та культурно-історичну спадщину, а також інвестувати у все те, що робить нас сильнішими та щасливішими. У те – що робить нашу країну безпечнішою та затишнішою», - додав він.

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова висловила переконання в тому, що дуже скоро Крим і тимчасово окуповані території Донбасу повернуться до української родини. Про це Денісова написала у Фейсбуці до Дня Соборності.

“Сьогодні ми, українці, єдині у своїх прагненнях – відновлені територіальної цілісності України, поверненні наших незаконно утримуваних громадян та відновленні миру на Сході. Впевнена, що дуже скоро мій рідний Крим, тимчасово окуповані території Донбасу повернуться в українську родину, і це стане ще однією світлою сторінкою в історії нашої держави, яким став акт злуки ЗУНР та УНР 102 роки тому”, - написала Денісова.

Водночас Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній наголосив, що єднають не красиві гасла, а духовні, моральні цінності, за якими живуть громадяни, та передусім єднає погляд і бачення спільного майбутнього. Про це він написав у Фейсбуці, вітаючи українців з Днем Соборності.

"Не варто забувати, що держава – це не лише територія, а передусім люди, які в ній живуть. І сила, і могутність країни визначається не тільки за матеріальними показниками, а передусім за якістю людських стосунків, які люди будують одне з одним. Єднають не красиві та милозвучні гасла, а насамперед духовні, моральні цінності, за якими живуть громадяни. Передусім єднає погляд і бачення спільного майбутнього. Адже сильна нація є тією, яка знає відповіді на важливі питання: хто ми є, чого і яким чином прагнемо досягти?" - підкреслив Епіфаній.

На його думку, ідея соборності, сили у єдності – є ще більш актуальною саме зараз: коли ми захищаємо і відстоюємо своє бажання і право бути істинно "свобідною" і незалежною державою, а також будувати європейську вільну Україну.

Предстоятель ПЦУ зазначив, що коли люди чують слово «єдність», то помилково можуть сприйняти це так, що всі мають бути однаковими. Однак, за його словами, це не так, адже кожна людина унікальна і неповторна. "Краса і багатство народу полягають у різноманітності традицій та звичаїв. І насправді розділяють людей не кордони, а непорозуміння, з яких починають проростати інші труднощі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-