Політв'язня Шумкова в РФ мають звільнити 24 грудня, його зустріне консул України - Денісова

Політв'язня Шумкова в РФ мають звільнити 24 грудня, його зустріне консул України - Денісова

Укрінформ
Досягнуто домовленості, щоб українського політв'язня Олександра Шумкова, якого 24 грудня мають звільнити в РФ, зустрів і супроводив на батьківщину консул України.

Про це омбудсмен Людмила Денісова заявила під час онлайн-конференції, передає кореспондент Укрінформу.

«Нагадую, що 24 грудня буде звільнений - я думаю, що так буде, - Шумков Олександр, який зараз ще відбуває покарання у Російській Федерації, у Тверській області. Ми вже домовилися, що буде консул його зустрічати… Потім треба буде багато дій зробити для того, щоб його повернули додому, а саме - до Одеси. І нам потрібно всім говорити про те, щоб Шумкова вони (у РФ – ред.) не затримували, щоб його відпустили, і щоб консул його супроводив до України», - зазначила Денісова.

Читайте також: Український політв'язень у РФ Шумков відбув ще 10 днів у ШІЗО

Як повідомлялося, колишній охоронець Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков 4 грудня 2018 року був засуджений у РФ до чотирьох років ув'язнення. У вироку вказувалося, що він від 17 листопада 2014-го до 23 серпня 2017 року брав участь в діяльності «Правого сектора», яка була «спрямована проти інтересів Росії».

Раніше Шумков повідомляв, що за відмову від  співпраці ФСБ погрожувала, що він «узагалі живим з Росії не повернеться».

1 листопада тітка Шумкова Людмила заявила, що українському політв'язню завдав тілесних ушкоджень співробітник колонії: «За яких обставин це трапилося, наразі не відомо. Проте всі дії правоохоронців та спецслужб РФ, на мою думку, направлені на провокації з метою відкриття ще одної кримінальної справи проти Сашка».

Читайте також: Денісова вимагає розслідувати катування політв'язня Шумкова у колонії РФ

Речник української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що Україна проводить величезну роботу задля повернення Шумкова до України 24 грудня та уникнення ситуації, коли РФ може використати його після звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-