МОЗ на тижні презентує концепцію служби протиепідемічного захисту

МОЗ на тижні презентує концепцію служби протиепідемічного захисту

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я планує цього тижня представити концепцію розбудови служби протиепідемічного захисту.

Про це в інтерв'ю "Сегодня" сказав заступник міністра охорони здоров'я , головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"На цьому тижні, якщо все буде добре з епідситуацією, ми зробимо презентацію нашого бачення розбудови і відновлення служби протиепідемічного захисту нашої держави. Є декілька цікавих варіантів, але їх треба обговорити з міністром і Прем’єр-міністром", - сказав Ляшко.

Він розповів, що після запровадження посади головного санітарного лікаря було прийнято рішення уповноважити функціями держсанлікарів керівників лабораторних центрів МОЗ, які проводять дослідження на коронавірусну хворобу й епідеміологічні розслідування.

Читайте також: В Україні може з'явитися лабораторія для розробки імунобіологічних препаратів

"Закон їм дозволяє в період епідемії ініціювати впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів. Тобто, вони звертаються до органів місцевого самоврядування, які повинні розглядати і впроваджувати певні обмеження, в тому числі і для господарської діяльності. Поки що ні інспекторських, ні дозвільних функцій на обласних санітарних лікарів не покладаються", - сказав Ляшко.

Водночас він зазначив, що найближчим часом будуть аносовані зміни в програмі медичних гарантій стосовно інфекційних відділень.

"Відновлення системи епідеміологічного захисту в країні – це також один із етапів підготовки до можливої другої хвилі коронавірусної хвороби... Протиепідемічна система має фінансуватись, в тому числі, і на готовність до реагування. Ми маємо свідомо витрачати немалі гроші на утримання мережі закладів на випадок епідемій, щоб бути готовими надавати допомогу хворим", - наголосив заступник міністра.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що в Україні планується створення санітарно-епідеміологічної служби європейського зразка, однак вона не буде центральним органом виконавчої влади.

Кабінет міністрів у березні 2017 року ліквідував Державну санітарно-епідеміологічну службу, пояснивши таке рішення, зокрема, тим, що її функції вже виконують Міністерство охорони здоров'я, Державна служба з питань праці, Держпродспоживслужба.

У лютому 2020 року, після спалаху коронавірусу, уряд призначив заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка головним державним санітарно-епідеміологічним лікарем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-