Порушення карантину: МВС пропонує посилити кримінальне та адмінпокарання

Порушення карантину: МВС пропонує посилити кримінальне та адмінпокарання

Укрінформ
У Міністерстві внутрішніх справ України пропонують ввести адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі.

Про це інформує пресслужба МВС.

"МВС пропонує ввести адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при короновірусі", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, пропонується доповнити Кодекс України про адмінправопорушення ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно якої порушення правил щодо карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Зеленський закликав великий бізнес допомогти державі у боротьбі з коронавірусом

«Тобто, адміністративна відповідальність може бути встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою Covid-19», - сказав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Геращенко додав, що також пропонується підвищити кримінальну відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та викласти ст. 325 ККУ в такій редакції:

"Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років".

Читайте також: Штраф до 34 тисяч або арешт - що може загрожувати за порушення умов обсервації

Як повідомлялося, в Україні лабораторно підтверджено 5 випадків Covid-19. Із них чотири — у Чернівецькій та один у Житомирській області.

Із 12 березня в Україні запроваджено тритижневий карантин у навчальних закладах та низка інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції Covid-19.

За останніми даними Центру системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Гопкінса, у світі зафіксовано вже 174 961 випадок коронавірусу, кількість померлих становить 6705 осіб, одужали 77 658 людей.

Фото: НГУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-