Парламент визначив умови приватизації кіностудій

Парламент визначив умови приватизації кіностудій

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з набранням чинності Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Це рішення підтримали 253 народні депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"26 квітня 2017 року набрав чинності закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні", яким було запроваджено поняття кінокомісій. Водночас, законом не було визначено ані правового статусу та порядку створення кінокомісій, ані їхнього фукціоналу та компетенції. Ми хочемо усунути цю прогалину, широко відкривши двері для іноземних кінематографістів, які зніматимуть в Україні і залишатимуть гроші в Україні", - сказала заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, презентуючи проєкт.

Згідно із документом кінокомісії - це установи державної або комунальної форми власності. Вони допомагатимуть кінокомпанії при отриманні погоджень на кінозйомки, надаватимуть консультації, формуватимуть з цією метою бази даних про місце локації і кіновиробничі обслуговуючі підприємства, про місцевих спеціалістів у галузі кінематографії і робитимуть промоцію України та її території.

Читайте також: Опублікували закон про держпідтримку кінематографії

Крім того, як повідомила Кравчук, ще одним важливим аспектом є визначення поняття та особливостей правового статусу державних кіностудій.

"Якщо знайдеться інвестор і захоче приватизувати кіностудію, то він повинен мати чітку програму розвитку кіностудії, не зможе змінити профільну діяльність, не зможе змінити цільового призначення кіностудії на проект власності чи користування земельних ділянок протягом 20 років", - пояснила Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні".

Читайте також: Бородянський закликав Раду Держкіно піти у відставку

Він передбачає збільшення суми повернення коштів, витрачених в Україні на кіновиробництво, так званих кешрібейтів, з 16,6% до 25% (+5% якщо продукт матиме елементи української культури, наприклад, знятий за мотивами українського твору). Ці витрати будуть компенсуватися лише іноземним виробникам кіно та за умови, що серед бенефіціарів чи в керівних органах компанії-виробника немає резидентів України.

23 вересня його підписав Президент Володимир Зеленський.

Зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для того, щоб закон запрацював, були прийняті Верховною Радою 12 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-