Філарет заявляє, що на Епіфанія впливають

Філарет заявляє, що на Епіфанія впливають "промосковські сили"

Укрінформ
Почесний патріарх Філарет вважає, що на предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія чинять вплив "промосковські сили".

Про це він заявив після засідання синоду ПЦУ у Софії Київській, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз відбувається вплив на нашого предстоятеля цих промосковських сил, які ввійшли, і їхнє завдання зруйнувати Київський патріархат", - сказав патріарх.

На запитання, хто представляє ці сили, Філарет відмовився відповідати, але зазначив, що у разі потреби назве цих представників поіменно.

Патріарх також запевнив, що до останнього захищатиме Київський патріархат.

"Буду захищати Київський патріархат до кінця, до смерті. І не віддам нашу українську православну церкву на підпорядкування іншим центрам", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.

Під час Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

Читайте також: Філарет єдиний не підписався під рішенням Синоду ПЦУ - Епіфаній

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха. Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, нібито досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія на пост предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-