Кабмін планує направляти вчителів за кордон викладати українську

Кабмін планує направляти вчителів за кордон викладати українську

Укрінформ
Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді надати Міністерству освіти і науки повноваження організовувати викладання української мови за кордоном.

Про це йдеться в законопроекті “Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо сприяння держави у вивченні української мови” (№10159), повідомляється на сайті парламенту.

"Одним із пріоритетних завдань державної мовної та культурної політики є утвердження української мови та культури на території України та за її межами. Так, викладачі низки європейських країн (серед яких Польща, Словаччина, Болгарія тощо) здійснюють викладання відповідних мов в Україні, що, безперечно, сприяє поширенню їх культури поза своєю рідною країною. Проте на сьогодні на законодавчому рівні жоден орган державної влади України не має повноважень щодо організації викладання української мови за кордоном, що відчутно обмежує можливості її популяризації. Відповідно, виникає необхідність нормативного закріплення повноважень Міністерства освіти і науки України щодо обов’язку держави сприяти вивченню української мови та культури за кордоном", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Зазначається, що прийняття законопроекту дасть змогу забезпечити направлення у 2019 році трьох українських вчителів до Ризької української школи для викладання української мови, літератури тощо.

Читайте також: Марина Порошенко відзначила успіхи Сумщини у впровадженні інклюзивної освіти

Передбачено, що порядок направлення педагогічних (науково-педагогічних) працівників для викладання в закладах освіти за кордоном, а також умови оплати їхньої праці затверджуватиме Кабінет міністрів.

Також запропоновані законодавчі зміни передбачають затвердження вимог до рівня володіння українською мовою як іноземною та порядок проведення сертифікаційного іспиту з української мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-