Голова розвідки розповів, як домовлялися про звільнення моряка Новічкова

Голова розвідки розповів, як домовлялися про звільнення моряка Новічкова

Укрінформ
Служба зовнішньої розвідки України просила Службу зовнішньої розвідки Ірану повпливати на місцевих правоохоронців для звільнення моряка Андрія Новічкова.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу голова відомства Єгор Божок.

“Служба зовнішньої розвідки вела перемовини про його звільнення зі Службою зовнішньої розвідки Ірану, щоб вони, скажімо так, повпливали на свої правоохоронні органи, бо Андрія закрили абсолютно безпідставно”, - сказав він.

Голова СЗР розповів, що Новічкова обміняли на іранського шпигуна Алі Джедуея, якого працівники контррозвідки СБУ затримали у ході проведення “блискучої спецоперації”.

“І є там зараз коментарі в інтернеті, що Андрія спеціально закрили для того, щоб поміняти на Алі Джедуея, ні. Андрія закрили тому, що за законами шаріата, якщо ти навіть поруч стоїш з місцем, де загинув мусульманин, і ти є невірним, ти апріорі винен. Це зовсім інша філософія”, - зазначив Божок.

Як повідомлялося, 10 січня поточного року з Ірану повернувся одеський моряк Андрій Новічков, якого обміняли на іранського шпигуна Алі Джедуея. Останнього своїм указом помилував Президент України.

Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним із матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Судно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Читайте також: Зовнішня розвідка України співпрацює зі спецслужбами країн НАТО

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішення.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку Новічкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-