Маринович поділився секретом з українськими політв'язнями у РФ

Маринович поділився секретом з українськими політв'язнями у РФ

Укрінформ
Правозахисник Мирослав Маринович, який провів десять років у радянських таборах, закликає українських політв'язнів у РФ вірити, що побудована на брехні, ненависті і на насильстві путінська конструкція розпадеться.

Про це Маринович заявив в інтерв'ю Укрінформу у відповідь на прохання дати пораду десяткам українських політичних в'язнів, як вижити в полоні у РФ.

Зокрема, правозахисник і колишній політв'язень сказав: "Можу лише поділитися своїм секретом. Я це зараз формулюю таким чином: все те, що збудоване на брехні, на ненависті і на насильстві, розпадеться. Рано чи пізно - розпадеться. Навіть якщо воно буде надзвичайно успішним - як був Радянський Союз. Літаки, супутники літали, завойовували інші світи, мали ніби страшний успіх - в одну мить розпалося. Так само розпадеться путінська конструкція. Просто в це треба вірити, вірити, що такої міри брехня, такої міри ненависть, яку вони розпалюють в усьому світі, і та успішна агресія, успішна аморальність, якою вони завойовують світ, воно все западеться".

За словами Мариновича, "чи буде при цьому гарантія, що вони виживуть, - немає. У мій час не вижили Валерій Марченко, Олекса Тихий, Василь Стус і т.д., і т.д., ціла низка людей. Але я бачив Олексу Тихого в останні дні перед тим, як він уже помер, як його повели на операцію, на якій він і загинув. Я пригадую три дні чудових розмов із ним - жодного слова каяття, жодного слова розчарування - «ах, я загубив своє життя, ах, я міг би бути тепер там успішним...» - нічого подібного! Очі його світилися, він говорив про Нагірну проповідь Христа! Розумієте, це такі дивовижні людські речі, це те багатство, яке не дається, яке ви не купите за гривні, оте, що впіймав цей чоловік, як він світло пішов з цього життя".

"Я не маю гарантій життєвого успіху, бо не всі проживуть моє життя. Але вважаю, що я дуже успішний чоловік: я і там пройшов 10 років (таборів), і реалізувався тут. Я задоволений своїм життям, Богу дякувати. Не у всіх так буде. Але те, що добро може програти якісь битви, але виграє війну, - для мене є безсумнівним", - сказав учасник Ініціативної групи «Першого грудня».

Читайте також: Незалежність України має більше значення, ніж "ідеальна" влада — Маринович

Як повідомлялося, загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів. Серед них - власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко, якого, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенка етапували в колонію суворого режиму в Кіровській області РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-