Геращенко в ООН закликала до гендерної рівності в процесі прийняття рішень

Геращенко в ООН закликала до гендерної рівності в процесі прийняття рішень

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закликала ООН забезпечити рівну участь жінок у процесах прийняття рішень на всіх рівнях в міжнародному масштабі.

Про це вона заявила у четвер під час виступу в Раді Безпеки ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Рівна участь жінок, їх доступ до призначення на високі керівні посади держав і процесів прийняття рішень на всіх рівнях мають основоположне значення для досягнення гендерної рівності", - підкреслила представник України.

Читайте також: На Донбасі за час війни загинули понад 90 жінок - Геращенко

Вона нагадала, що цей принцип не тільки закріплений у другій статті Конвенції ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації у відношенні жінок 1979 року, але і підтверджено в описі Цілей сталого розвитку.

У зв'язку з цим Ірина Геращенко звернула увагу на дані спецдоповідача ООН з питань насильства проти жінок, а також Міжнародної організації праці, які підтверджують необхідність подолання розриву в рівні представленості жінок на всіх етапах прийняття політичних рішень і забезпечення рівної оплати праці.

"Переконана, що ООН володіє унікальними можливостями для виконання одного з основних завдань – знову затвердити віру в основні права людини, в гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків і жінок і в рівність прав великих і малих націй", - заявила перший заступник глави українського парламенту.

Читайте також: Україна працює в ООН над двома надважливими резолюціями - Геращенко

Вона також розповіла про досвід України в питанні досягнення гендерної рівності. Зокрема, був заснований інститут Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, у більшості регіонів України призначені уповноважені з питань гендерної політики.

"На даний момент ми працюємо над розширенням участі жінок у політичному житті України. На жаль, жінки складають лише 12% відсотків у парламенті України, що, безумовно, недостатньо", - підкреслила Геращенко.

Читайте також: Ірина Геращенко представить Україну на дебатах Радбезу ООН “Жінки. Мир. Безпека”

У цьому контексті вона також повідомила, що в Україні розробляються зміни до законодавства і запровадження гендерних квот, "які вже добре себе зарекомендували на виборах у місцеві органи влади".

Крім того, за її словами, у ЗС України понад 25 тис. жінок проходять контрактну військову службу нарівні з чоловіками, з них 3,4 тис. - на офіцерських позиціях.

"У цьому році першій жінці було присвоєно звання генерал-майора медичної служби", - зазначила представник України.

Як повідомляв Укрінформ, Ірина Геращенко в четвер приймає участь у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН "Жінки. Мир. Безпека". Згідно з указом Президента, Геращенко, яка також є уповноваженим з питань мирного врегулювання, призначена членом постійної делегації України на 73-й сесії Генасамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-